Fabrikant stopt met verstrekken van Trodelvy

De firma Gilead laat aan artsen weten per 1 augustus 2023 te stoppen met het verstrekken van het middel sacituzumab govitecan (Trodelvy) via een zogenaamd ‘named patient program’. Het middel is dan helemaal niet meer beschikbaar in Nederland. 

Trodelvy is bedoeld voor de behandeling van volwassenen met triple-negatieve borstkanker. Het geneesmiddel wordt gebruikt wanneer het niet mogelijk is om de kanker operatief te verwijderen, omdat de kanker is uitgezaaid naar andere gebieden buiten de borst (lokaal gevorderd) of naar andere delen van het lichaam (gemetastaseerd). Het wordt gebruikt bij patiënten die eerder twee of meer systemische (het hele lichaam betreffende) behandelingen hebben ondergaan, waaronder ten minste één voor gevorderde ziekte. In Nederland gaat het jaarlijks om ongeveer 140 patiënten.

Levensverlengend

Uit onderzoek blijkt dat Trodelvy levensverlengend werkt en voldoet aan - zoals bevestigd door Zorginstituut Nederland en de beroepsgroep - alle criteria. Toch besloot demissionair minister Kuipers op 28 maart 2023 de onderhandelingen over de prijs met de fabrikant te stoppen en het middel niet op te nemen in het basispakket.

Wachtlijst

De aanvraag voor toelating tot het basispakket liep sinds december 2021. Gedurende deze onderhandelingsperiode stelde de firma het middel voor een aantal patiënten beschikbaar via het ‘named patient program’, waarbij artsen een patiënt voor kunnen dragen. Inmiddels hebben ruim 50 patiënten hier gebruik van gemaakt. Voor patiënten die hiervoor op de wachtlijst staan of het middel al krijgen, blijft Trodelvy toegankelijk. Nieuwe patiënten kunnen niet meer worden aangemeld.

'Keuze wordt mij ontnomen'

Borstkankervereniging Nederland (BVN) kan zich hier niet in vinden. “De gemiddelde levensverwachting voor deze groep patiënten is ongeveer één jaar, de mogelijkheid tot zes maanden verlenging is dan fors. Bovendien is er geen andere behandeling mogelijk.” Sophie, één van de getroffen vrouwen, is het hiermee eens. “Graag zou ik willen proberen of Trodelvy bij mij een positief effect heeft, nu wordt die keuze me ontnomen.”

BVN heeft Gilead en demissionair minister Kuipers via brieven opgeroepen om zo snel mogelijk opnieuw gesprekken te voeren en de patiënt echt centraal te stellen. Het is onduidelijk waarom deze gesprekken toch niet plaatsvinden. 

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!