Goed nieuws: medicijn Trastuzumab deruxtecan nu wel beschikbaar

Het middel Trastuzumab deruxtecan (bekender onder de merknaam Enhertu) is voor een bepaalde groep borstkankerpatiënten per 10 april wél beschikbaar. 

Dit medicijn  kan nu óók in Nederland voorgeschreven worden aan borstkankerpatiënten met uitgezaaide HER2-positieve (een  eiwitgevoelige) borstkanker. Dit alleen als zij daarvoor één of meer behandelingen hebben gehad. Dit bericht werd in de Staatscourant van 10 april 2024 gepubliceerd.

Tot voor kort konden deze patiënten dit medicijn in Nederland niet krijgen, omdat de farmaceut en het Ministerie van VWS vastliepen in de discussie over de prijs van het middel. Daardoor bleef het ‘in de sluis’ hangen, zoals dat wordt genoemd.

Onder andere de kritiek van BVN, maar ook de actie van Lotte ten Dam hebben bijgedragen aan het besluit om Enhertu nu wel op te nemen in het basispakket. We zijn hier heel blij mee, vooral voor die groep patiënten die hier al zo lang op wacht. Tegelijk blijven we kritisch dat het zó lang heeft moeten duren. En we blijven strijden voor de andere vier middelen die op dit moment nog niet beschikbaar zijn. 

Gepubliceerd op 11 april 2024

 

 

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!