Woordenlijst medische termen voor borstkankerpatiënten beschikbaar

Laesie, periareolair en radicaal; Deze termen worden regelmatig gebruikt door artsen bij de ziekte borstkanker. Het zijn lastige woorden voor patiënten, die steeds vaker hun online medisch dossier kunnen inzien. Om verwarring te voorkomen heeft Stichting kanker.nl samen met borstkankerspecialisten van het Maastricht UMC+ een verklarende woordenlijst borstkanker ontwikkeld. Vrijwilligers van Borstkankervereniging Nederland (BVN) hebben hieraan meegewerkt.

De woordenlijst die uitleg geeft over borstkankertermen is een initiatief van oncologisch chirurg prof. dr. Marjolein Smidt van het Maastricht UMC+. Zij merkte dat patiënten op zoek naar antwoorden in hun online dossier soms alleen maar meer vragen kregen. Om patiënten van betere en toegankelijker informatie te voorzien, is het idee ontstaan om een verklarende woordenlijst aan te bieden.

Acht BVN-vrijwilligers bekeken of de toelichting begrijpelijk is voor de meeste patiënten, welke termen nog ontbreken en of er (makkelijkere) synoniemen zijn. De rol van onze vrijwilligers bij het samenstellen van de woordenlijst is erg belangrijk. Zij zijn de oren en ogen van de patiënt. Via hen horen wij regelmatig dat moeilijke termen nog steeds vragen oproepen in de behandelkamer. Duidelijke uitleg van deze termen door middel van een woordenlijst helpt voor gemoedsrust bij de patiënt.

De woordenlijst bestaat uit meer dan 300 termen met toelichtingen die op taalniveau B1 zijn geschreven. Het is bewezen dat 80% van de Nederlanders dit taalniveau begrijpt. De lijst vind je hier op onze website en op kanker.nl. Patiënten van het Maastricht UMC+ kunnen de woordenlijst ook in het online patiënten portaal MijnMUMC bekijken.

BVN-vrijwilliger en ex-borstkankerpatiënt Nancy Swerts vertelt in L1mburg over de meerwaarde van de woordenlijst. Bekijk hier de uitzending.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!