Goed nieuws: Testen die chemo na borstkankeroperatie overbodig maken bij sommige vormen van borstkanker vergoed

Vrouwen ouder dan 50 jaar met beginnende borstkanker (met specifieke kenmerken van de tumor en weinig tot geen uitzaaiingen), kunnen voortaan vaker beslissen om veilig af te zien van chemotherapie. Twee testen, Oncotype DX® en MammaPrint® worden nu vergoed uit de basisverzekering. Dit nieuws maakte het Zorginstituut gisteren bekend.

De testen voorspellen hoe groot het risico is dat kanker terugkeert. Hierdoor kunnen jaarlijks rond de 500 vrouwen veilig afzien van aanvullende chemotherapie. Deze twee testen voorspellen op basis van een aantal genen van de tumor wat het risico is dat de kanker terugkomt.  

Borstkankervereniging Nederland gaf al eerder advies de testen op te nemen in het basispakket en is erg blij dat het nu zover is. BVN vindt het daarbij belangrijk dat patiënten geïnformeerd mee kunnen beslissen bij de afweging om wel of geen aanvullende chemotherapie in te zetten. Ook vinden wij dat er dat er verder onderzoek gedaan moet worden naar het gebruik van de test in de praktijk en de werking ervan. Dit vooral omdat de testen in de toekomst misschien nog verbeterd kunnen worden.  

Kijk hier voor de informatie van BVN over aanvullende testen en onderzoeken bij borstkanker  

Kijk hier voor meer informatie van het Zorginstituut  

Gepubliceerd op 31 oktober 2023

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!