Vergoeding van verwijdering borstimplantaten bij klachten

In de uitzending van Radar (AVRO-TROS) werd maandagavond aandacht besteed aan borstimplantaten. Vaak een belangrijk onderwerp voor vrouwen die behandeld worden of zijn voor borstkanker of vrouwen die preventief hun borsten laten verwijderen. Er zijn vrouwen die na het plaatsen van hun siliconen borstimplantaten auto-immuunreacties ontwikkelen zoals concentratieproblemen, hoofd- en spierpijnen. Wie vanwege deze klachten implantaten wil laten verwijderen, komt vaak niet in aanmerking voor een vergoeding van de operatie.

Uit ons B-force onderzoek uit 2019 blijkt dat 21% explantatie (het laten verwijderen van implantaten) overweegt, maar alleen als de zorgverzekeraar het vergoedt, 10% heeft de implantaten al laten verwijderen. Ruim een derde (37%) overweegt geen explantatie. Bijna een derde (32%) weet het niet.

Explantatie wordt op dit moment alleen vergoed door de zorgverzekeraars bij aantoonbare medische noodzaak. BVN/Oncogen is van mening dat als wordt aangetoond dat implantaten gezondheidsrisico’s geven, explantatie principieel verzekerde zorg moet zijn.

Niet altijd een alternatief

Niet voor iedereen is er een alternatief voor borstimplantaten. Een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel is een grote ingreep, die risico’s met zich meebrengt. De lichamelijke gevolgen zijn soms groot. Lipofilling kan bij een borst met bestaand volume soms een goed resultaat geven, maar niet zomaar als er geen borst meer over is of een implantaat is verwijderd. Borstreconstructie met lipofilling is onderdeel van een onderzoekprotocol en geen verzekerde zorg, tenzij je aan de trial deelneemt. Ons inziens moet er niet alleen worden gefocust op de gevaren van borstimplantaten, maar met spoed worden gezocht naar goede alternatieven die aansluiten bij wat onze achterban wil: Gezond worden en blijven.

Waar maken wij ons hard voor?

Zo snel mogelijk moet worden vastgesteld hoe toxisch implantaten precies zijn en wat het gevaar is voor de gezondheid. Er zijn allerlei onderzoeken geweest die wel of juist niet de risico’s van implantaten aantonen. Het is belangrijk dat hier een eenduidig oordeel over komt. Wij hebben de minister gevraagd hier regie in te nemen. 

Er dient heldere en eerlijke (keuze)informatie over de veiligheid van borstimplantaten te komen. Deze informatie dient altijd toegankelijk te zijn en te worden aangereikt bij het moeten maken van een keuze over implantaten.

Er dient te worden onderzocht welke specifieke groepen mensen een verhoogd risico hebben op klachten, zodat zij er beter niet aan kunnen beginnen. Wij roepen de Nederlandse subsidiegevers (ZonMw en KWF) op hier voorrang aan te geven bij onderzoeksaanvragen.

Vrouwen met een implantaat moeten periodiek onderzoek krijgen aangeboden, om hun implantaten te checken. Bij scheuren en/of lekken volgt vergoede explantatie.

Meer informatie

Bekijk onze vragen en antwoorden over implantaten.

Meer informatie over de uitzending van Radar.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!