Medicatie bij uitgezaaide borstkanker “in de sluis”

Voor vrouwen met uitgezaaide borstkanker zijn er nieuwe medicijnen onderweg. Medicijnen worden in Europa door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) beoordeeld of ze werkzaam en veilig zijn. In Nederland wordt gekeken of de prijs van het middel “eerlijk” is of dat er over onderhandeld moet worden met de fabrikant. Het medicijn gaat dan zogezegd “in de sluis”. In die tijd wordt het medicijn niet standaard via de verzekeraar vergoed. Na onderhandeling en goedkeuring van de prijs komt het medicijn uit de sluis en betaalt de verzekeraar het nieuwe middel wel. Dat kan soms wel twee jaar duren. 

Als er voor het nieuwe middel geen alternatief beschikbaar is, kan de fabrikant het middel in die tijd gratis beschikbaar stellen. De fabrikant moet hiervoor van alles regelen. We noemen dat het “named patient program” (NPP) ook wel compassionate use genaamd. Als de fabrikant dat geregeld heeft, kan een arts de behandeling voor een bepaalde patiënt (named patient) aanvragen bij de fabrikant.

Als patiënt kun je je arts vragen of er medicijnen in de sluis zitten die jou misschien kunnen helpen. BVN vindt het belangrijk dat alle borstkankerpatiënten, als ze dat willen, de medicijnen in de sluis kunnen krijgen.

Welke middelen zitten er nu voor wie nu in de sluis?

Voor uitgezaaide borstkanker voor tumoren die HER2 positief zijn (vraag je arts als je niet weet welke tumor je hebt) zitten twee middelen sinds 2021 in de sluis: Tucatinib en Trastuzumab Deruxtecan. Deze middelen zijn dus al door het EMA goedgekeurd. Daarnaast is het middel Sacituzumab Govitecan voor uitgezaaide TN borstkanker in 2022 in de sluis geplaatst. Deze middelen zijn nu alleen beschikbaar via een NPP. Het is raadzaam om met je arts te bespreken of het medicijn in jouw situatie zou kunnen helpen. Bespreek daarbij ook de voor en nadelen van zo’n nieuwe behandeling. Zo is er vaak nog weinig ervaring met de bijwerkingen van het geneesmiddel. De medicijnen zijn wel veilig en werkzaam. 

Meer lezen?

Hier vind je uitleg over het NPP (ook wel compassionate use genoemd) door het College het College ter beoordeling van geneesmiddelen.

Lees hier een artikel van twee artsen over hun ervaringen met twee middelen uit de sluis in het op 25 april verschenen wetenschappelijke magazine “Medische oncologie”:

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!