Baanbrekend onderzoek gepresenteerd naar slimmer inzetten medicijn tegen uitgezaaide borstkanker

In 2022 kreeg de SONIA-studie een prijs: de ZonMW-parel

Op maandag 5 juni presenteerden Nederlandse onderzoekers op het congres van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) de resultaten van de SONIA-studie, een studie die 6 jaar gelopen heeft in bijna alle ziekenhuizen in Nederland. BVN heeft actief bijgedragen aan deze studie. 

De SONIA-studie heeft uitgezocht hoe zogenoemde CDK4/6-remmers (abemaciclib, palbociclib en ribociclib) het beste werken bij vrouwen met uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker. Het blijkt dat deze medicijnen, die het effect van hormonale therapie kunnen versterken, net zo goed pas gegeven kunnen worden na verloop van tijd, als de eerste hormonale therapie niet meer werkt. Dit in tegenstelling tot de internationale richtlijnen. Dit heeft drie enorm grote voordelen: later starten met een CDK4/6-remmer betekent minder bijwerkingen voor de patiënt (42%), minder ziekenhuisbezoeken en lagere kosten (zo'n € 35.000 per patient). 

Wat ons betreft is deze studie een voorbeeld over hoe we de werking van medicijnen het beste kunnen evalueren; in de dagelijkse praktijk waarbij patienten toegang hebben tot het medicijn.

Lees hier het persbericht over de SONIA-studie. Of lees de samenvatting van de studie voor breed publiek.

 

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!