Gevolg COVID: 2.500 minder borstkankerdiagnoses
De cijfers diagnoses borstkanker laten zien dat er nog steeds sprake is van uitgestelde zorg. Door het tijdelijk stopzetten van de screening en door de acute situatie die in het voorjaar ontstond, zijn er op dit moment circa 2.500 minder borstkankerdiagnoses gesteld dan verwacht ten opzichte van voorgaande jaren. Uit data analyses blijkt dat dit ook tumoren betreft die tot een ingrijpender vervolgtraject kunnen leiden en grotere gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid als ze later ontdekt worden.
Bekijk hier de cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Of, wanneer en op welke wijze de borstkankerzorg wordt ingehaald en welke gevolgen dit kan hebben, is nog niet bekend. BVN is aangesloten bij het COVID-consortium van de NABON*. Alhoewel we begrip hebben voor de situatie, vinden we het nu tijd dat de politiek, samen met de zorg, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties een nieuw masterplan voor de zorg opstelt. Dit moet voorkomen dat borstkankerpatiënten en andere patiënten met niet-gediagnosticeerde ziektes, een slechtere prognose krijgen.
Door onderzoek wordt langzaamaan duidelijk dat in de eerste golf, een deel van de capaciteit in de borstkankerzorg niet is ingezet. Uit angst om patiënten kwijt te raken, weigerden ‘COVID-ziekenhuizen’ door te verwijzen naar plekken waar nog wel plaats was. Dat blijkt uit een reconstructie in 'Skipr quarterly'.
Met een derde golf in het verschiet lijken ziekenhuizen leergeld betaald te hebben en zijn er verschillende initiatieven om de zorg zoveel mogelijk door te laten gaan. Als BVN blijven wij ons sterk maken voor volledige transparantie en een wijziging in het zorgstelsel; Laat patiënten ten alle tijden zelf beslissen waar zij behandeld willen worden, dit zou bespreekbaar moeten worden gemaakt bij iedere stap in de behandeling. Kun je ergens niet terecht of zijn de wachttijden (te) lang? Dan heb je het recht om naar een ander ziekenhuis te gaan.
Voor vrouwen die vanwege een erfelijke hoog risico op borstkanker op de wachtlijst staan voor een preventieve operatie met directe reconstructie, loopt de vertraging in wachttijd eveneens op. Het ontbreken van cijfers op dit punt is zorgwekkend. Toch horen wij door navraag bij zorgverleners dat de gemiddelde wachttijd die normaal rond de zes á negen maanden is, begint op te lopen. Ook nieuwe reconstructiemethoden die via trials worden toegepast, komen in de problemen vanwege het ontbreken van tijd op de operatiekamers.
In de tussentijd blijven wij benadrukken; Bij klachten niet wachten! Heb je klachten, neem contact op met je huisarts. Op onze website staan de signalen welke belangrijk zijn om in serieus te nemen.
Meer informatie
Heb je vragen aan ons? Stel ze vooral! Lees hier het artikel in Skipr quarterly waarnaar we in dit nieuwsbericht verwezen.
*NABON = Het Nationaal Borstkanker Overleg Nederland. Dit is het landelijk multidisciplinair overlegorgaan van zorgprofessionals betrokken bij de diagnostiek en behandeling van borstkanker.