Minder diagnoses borstkanker door coronacrisis
Door de coronacrisis van afgelopen voorjaar zijn er minder borstkankerdiagnoses gesteld. Oorzaken: het uitgesteld huisartsenbezoek en late doorverwijzing naar het ziekenhuis met symptomen die op borstkanker wijzen, plus het tijdelijk stopzetten van het bevolkingsonderzoek. Hierdoor is er een achterstand van ongeveer 2.000 borstkankerdiagnoses.
Dit schrijven Avinash Dinmohamed, Sabine Siesling (IKNL) en anderen in het tijdschrift Journal of Hematology & Oncology op basis van gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie gebaseerd op voorlopige diagnoses van de pathologiedatabase PALGA.
Meer onderzoek nodig
Als Borstkankervereniging Nederland zijn we bezorgd over de achterstand van 2.000 borstkankerdiagnoses. Betekent dit dat er mensen zijn die een zwaardere behandeling nodig hebben, doordat ze er met vertraging achter kwamen dat ze borstkanker hebben? En om hoeveel mensen gaat dat dan? Dat is nu nog niet duidelijk. Nader onderzoek met meer gedetailleerde gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie zal hier antwoord op geven.
Capaciteitsproblemen
Wij zien nog een andere zorgelijke ontwikkeling: Doordat door capaciteitsproblemen bij het RIVM minder vrouwen worden gescreend in het bevolkingsonderzoek, blijft het aantal diagnoses nog steeds achter. Wij zijn met diverse partijen in gesprek over welke mogelijkheden er zijn om de achterstand zo snel mogelijk in te lopen.
Onze boodschap
Bij klachten niet wachten! Zie of voel je verandering aan je borst, zoek dan contact met de huisarts. Deze zorg gaat namelijk gewoon door. Hier zie je welke symptomen op borstkanker kunnen wijzen.
Heb je kanker? Ook dan kun je bij je arts terecht. Wordt je behandeling, onderzoek of afspraak afgezegd? Hier lees je wat je kunt doen.
Wil je contact met ons? Aarzel niet!
Op de website van IKNL vind je meer informatie.