MRI screening mogelijk geschikt voor vrouwen met dicht borstweefsel

Vrouwen met heel dicht borstklierweefsel lijken naast het standaard bevolkingsonderzoek, baat te hebben bij een MRI. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht.

Bij vrouwen met dicht borstklierweefsel (dense-borsten) zijn tumoren in de borst moeilijker te zien. Onderzoekers van het UMC Utrecht stelden een groep van circa 4800 vrouwen samen die naast de standaard mammografie van het bevolkingsonderzoek, ook een MRI-onderzoek kregen. Van iedere 1000 vrouwen met heel dicht borstweefsel werd bij 17 borstkanker opgespoord met het aanvullende MRI-onderzoek. Bij deze vrouwen waren in de gewone screening op de röntgenfoto geen afwijkingen te zien, aldus de eerste uitkomsten van deze ‘DENSE-studie’.

MRI niet standaard

Vooralsnog wordt een MRI niet standaard onderdeel van het landelijk bevolkingsonderzoek borstkanker. Leidt vroege opsporing met MRI op lange termijn ook echt tot minder sterfte aan borstkanker? Dat heeft de DENSE-studie nog niet aangetoond, hier wordt verder onderzoek naar gedaan. MRI is duurder, meer belastend, duurt langer dan het röntgenonderzoek en er is een contrastinjectie nodig. Daarbij is een MRI zo’n gevoelige techniek, dat er ook andere afwijkingen worden gezien. Hoewel dat later geen borstkanker blijkt te zijn, kan het wachten op de uitslag spanning en onzekerheid geven. Ook kunnen er tumoren worden gevonden die zo langzaam groeien, dat ze niet tot gezondheidsproblemen zullen leiden, waardoor misschien onnodige behandeling plaatsvindt.

Hoe weet je of je dense-borsten hebt?

Op een röntgenfoto van de borsten kan worden gezien of een vrouw heel dicht borstweefsel heeft. Dit is zelf niet goed te voelen.

Meer informatie

Wil je meer weten over de DENSE-studie, dan kun je terecht op de website van het RIVM.

Vanmorgen stond er een artikel in de Volkskrant, waarvoor ook onze belangenbehartiger Dominique Sprengers is geïnterviewd.

Hier vind je meer informatie over dicht borstklierweefsel.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!