Onderzoek gepubliceerd over siliconen borstimplantaten

Vandaag werden de resultaten uit het onderzoek naar gezondheidsklachten bij vrouwen met siliconen borstimplantaten bekend gemaakt. Dit onderzoek werd uitgevoerd door het Antoni van Leeuwenhoek en vijf andere ziekenhuizen.  

Uit dit onderzoek blijkt dat vrouwen die na borstkanker een reconstructie met een siliconen borstimplantaat ondergingen, niet méér gezondheidsklachten ervaren dan vrouwen die geen reconstructie kregen of een andere vorm van borstherstel ondergingen (bijvoorbeeld met eigen lichaamsweefsel).  

Over het onderzoek

Voor het onderzoek werden ruim 10.000 vrouwen geselecteerd die tussen 2000 en 2015 behandeld werden voor borstkanker. Meer dan 6.000 vrouwen (met én zonder siliconen protheses) vulden de vragenlijst over hun gezondheid in. Er werd gevraagd naar klachten die vaak worden genoemd, onder andere vermoeidheid, spierpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn, haaruitval, geheugenproblemen en somberheid. Deze klachten vallen onder Breast Implant Illness (BII): klachten die een deel van de vrouwen ervaart na het plaatsten van siliconen implantaten. BII wordt gezien als een “diagnose van uitsluiting”: artsen sluiten eerst andere oorzaken uit voordat ze klachten mogelijk toeschrijven aan het implantaat. Er is geen objectieve test om BII aan te tonen of uit te sluiten. 
Waardoor klachten wél veroorzaakt worden, is niet bekend. 

De studie is gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute. 

Onze reactie: aandacht blijft nodig!

Als Borstkankervereniging Nederland verwelkomen we de resultaten van dit onderzoek. Deze uitkomst kan rust bieden aan vrouwen die voor de keuze van reconstructie staan of deze keuze in het verleden maakten. 
Tegelijkertijd willen we duidelijk zijn: dit onderzoek sluit individuele klachten of zorgen niet uit. Er zijn vrouwen die gezondheidsproblemen ervaren na implantatie. Die signalen nemen we serieus. 
Daarom pleiten we voor blijvende aandacht voor dit onderwerp: verder onderzoek, zorgvuldige voorlichting, individuele afweging en laagdrempelig contact met gespecialiseerde zorg, zoals de siliconenpoli in het Amsterdam UMC. 

Onderzoek zoals dit helpt om samen keuzes beter te kunnen maken, gebaseerd op feiten én ervaring. 

Heb jij klachten?

Vrouwen die klachten ervaren raden wij aan om contact op te nemen met hun (huis)arts of met de Siliconenpoli (Amsterdam UMC).

Gepubliceerd op 3 juli 2025

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!