Onrust over bericht in NRC over Tamoxifen

Afgelopen weekend stond er in het NRC een verhaal over kunstmatige intelligentie, waarin de hormoontherapie Tamoxifen bij borstkanker werd genoemd.  “Negen van de tien patiënten met borstkanker heeft geen baat bij de behandeling met Tamoxifen, maar je weet van tevoren niet wie wel en wie niet,” zei Jelle Wesseling, hoogleraar borstpathologie in het AvL-NKI in dit artikel. Sommige mensen die Tamoxifen gebruiken schrokken hiervan. Nemen ze het dan voor niets? Graag leggen we dit aan je uit.

Een arts weet voordat de behandeling met Tamoxifen start niet wie er wel of geen baat bij heeft. Er is dus ook kans dat je die ene bent bij wie deze behandeling wél werkt.

Er bestaan hulpmiddelen die artsen kunnen gebruiken om de werkzaamheid van Tamoxifen in jouw lichaam te beoordelen. Met behulp van deze tools kan er, samen met je arts, eventueel voor een andere (hormoon)therapie gekozen worden. Wij raden daarom aan het vooral met je arts te hebben over de effectiviteit van de therapie en of deze voor jou geschikt is. Dit kan ook zeker als je al met deze hormoontherapie bezig bent.

Artsen zijn wettelijk verplicht om informatie te verstrekken over verschillende behandelopties. Je arts moet je dus toestemming vragen voor een behandeling. Een arts kan ook met hulpmiddelen inschatten wat het effect van een behandeling bij iemand is. Door hierover te praten met je zorgverleners zorg je ervoor dat de behandeling(en) zo goed mogelijk op jou worden afgestemd. Tips over hoe je het beste het gesprek over verschillende behandelopties aangaat vind je in onze patiëntenfolder Samen Beslissen

Meer informatie

Borstkankervereniging Nederland werkte mee aan een consultkaart over het wel of niet volgen van aanvullende hormoontherapie. Hierin worden de vijf meest gestelde vragen van patiënten over de aanvullende hormoontherapie door artsen beantwoord. Deze kaart kan jou, je naasten en je behandelend arts helpen bij het gesprek over de keuze of je wel of geen aanvullende hormoontherapie volgt.

Kijk voor meer informatie over Tamoxifen op onze pagina over medicijnen die de hormoonwerking remmen.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!