Oproep aan de zorg: draag een mondkapje

Ziekenhuismedewerkers zouden in principe altijd mondkapjes moeten dragen en daarvan alleen afwijken als ze dat zelf verantwoord vinden. Vijf vakbonden in de zorg en de Patiëntenfederatie Nederland vragen in een open brief aan de ziekenhuizen om dit overal als richtlijn in te voeren. Ze vinden dat ziekenhuispersoneel in alle gevallen moet kunnen beschikken over persoonlijke beschermingsmiddelen. Als BVN vroegen we hier samen met Longkanker Nederland in juni al aandacht voor.

Anderhalve meter afstand is de maat, maar in het ziekenhuis niet altijd mogelijk. Patiënten geven aan zich onveilig te voelen wanneer zij medewerkers zien zonder beschermende middelen. Als zij uit angst voor besmetting niet naar het ziekenhuis gaan, betekent dit dat noodzakelijke onderzoeken en behandelingen niet uitgevoerd kunnen worden.

Ziekenhuizen hanteren nu een richtlijn die is opgesteld in samenspraak met de Federatie van Medisch Specialisten, maar die laat veel ruimte voor eigen invulling. De vakbonden in de zorg en de Patiëntenfederatie Nederland die de open brief schreven, zien liever dat ziekenhuizen de richtlijn van de verpleeghuizen volgen. Daar geldt dat zorgpersoneel altijd preventief een masker draagt, tenzij de medewerker zélf het verantwoord en nodig vindt daarvan af te wijken.

In een reactie aan de NOS zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen dat zij slechts een adviserende rol heeft. Elk ziekenhuis heeft het recht eigen beleid te maken rond het dragen van mondneusmaskers. Ze hebben de vrijheid om binnen de wet naar eigen inzicht af te wijken van de richtlijnen.

Lees hier de open brief aan de ziekenhuizen.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!