Ook ‘vaste’ borstimplantaten lekken

Niet alleen borstimplantaten met vloeibare gel kunnen siliconendeeltjes loslaten, dit geldt ook voor vaste borstimplantaten. Dit blijkt uit onderzoek dat 20 september werd gepubliceerd op het internationale open netwerk van JAMA. 

In het onderzoek werd bij 87 procent van de 400 onderzochte vrouwen met vaste of vloeibare borstimplantaten deeltjes van het implantaat op andere plekken in het lichaam aangetroffen. Bij 92,5 procent van de vrouwen werden bovendien ontstekingsreacties in het lichaam aangetoond. Uit reacties die wij als Borstkankervereniging Nederland ontvingen, merken we dat veel vrouwen hiervan zijn geschrokken. Heel begrijpelijk. Vaak kozen zij voor een implantaat na borstkanker of een preventieve operatie bij erfelijke aanleg. Ze dachten ‘klaar’ te zijn en nu blijken implantaten onveilig. Dit zorgt bij veel vrouwen voor onrust.

Als Borstkankervereniging Nederland richten wij ons in onze belangenbehartiging op het volgende: 

  • Er moet een goed en veilig alternatief komen voor borstimplantaten. Voor vrouwen met borstkanker of erfelijke aanleg die een reconstructie willen, is een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel het enige alternatief. Dit is niet zonder risico’s. Daardoor hebben vrouwen met borstkanker en erfelijke aanleg eigenlijk geen keuze!  

  • Uit onderzoek moet duidelijk worden welke klachten siliconendeeltjes kunnen geven en welke vrouwen hier risico op lopen. Wij vinden dat hier op zeer korte termijn inzicht in moet komen. Hiervoor zou het ministerie van VWS geld vrij moeten maken. 

  • Vrouwen dienen tijdig en zeer zorgvuldig geïnformeerd te worden over de mogelijke risico's van borstimplantaten. Er dient een ‘informed consent’ te komen – in begrijpelijke taal – zodat vrouwen goed op de hoogte zijn van de inhoud van de bijsluiter.  

  • Vrouwen met een implantaat moeten periodiek onderzoek aangeboden krijgen, om hun implantaten te checken. Dit moet vergoed worden door de zorgverzekeraar. Bij scheuren en/of lekken zou vergoede explantatie moeten volgen. 

Rechtszaak 

Wij pleiten er al jaren voor dat fabrikanten van implantaten aansprakelijk gesteld zouden moeten worden voor de schadelijke gevolgen van implantaten. Wij steunen de recent gestarte actie voor een collectieve rechtszaak van Bureau Clara Wichmann dan ook van harte. Iedereen die getextureerde (ruwe) borstimplantaten heeft van de farmaceut Allergan (McGhan en Inamed) kan zich aanmelden voor deze collectieve rechtszaak. Op de website van Bureau Clara Wichman vind je meer informatie.  

Oproep politiek

Wat ons betreft is het nu tijd voor daadwerkelijke stappen. Wij roepen de staatssecretaris dan ook op om in de begroting 2022 ruimte te reserveren om op het dossier van borstreconstructie door te kunnen pakken. Zodat vrouwen voor een veilige keuze komen te staan en vrouwen die borstimplantaten hebben, gehoord, gezien en geholpen worden. 

Leeslijst 

Recent verschenen er artikelen over implantaten die we graag met je delen. 

Radar: Jaarlijks krijgen in Nederland zo’n 11.000 vrouwen borstimplantaten, voor een vergroting of voor reconstructie na een ziekte als borstkanker. Er worden vooral vaste siliconen implantaten gebruikt, die erg veilig zouden zijn. Maar klopt dat eigenlijk wel? Nieuw onderzoek toont aan dat dat tegenvalt. 

De Groene Amsterdammer: Het steeds terugkerende nieuws over lekkende siliconen borstimplantaten jaagt journalist Daphne van Paassen de stuipen op het lijf. En met haar duizenden andere borstkankerpatiënten. Waar zijn de feiten en cijfers in het implantatendebat?

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!