Update aantal diagnoses borstkanker: leeftijdsgroep 50-74 blijft achter

Het aantal nieuwe borstkankerdiagnoses is door corona sinds maart gedaald. Goed nieuws: voor de leeftijdsgroepen jonger dan 50 en ouder dan 74 jaar lijkt een inhaalslag te zijn begonnen. Voor de leeftijdsgroep 50-74 is blijft het aantal diagnoses nog achter. Onze boodschap blijft: Voel of zie je iets geks aan je borst? Bel de huisarts. Krijg je daar geen gehoor? Bel of mail ons!

De daling in het aantal diagnoses borstkanker lijkt te worden veroorzaakt doordat vrouwen met klachten minder snel naar de huisarts gaan, minder snel worden doorverwezen naar het ziekenhuis of minder snel het diagnostische traject in het ziekenhuis doorlopen. Daarnaast is de daling ook een gevolg van het stopzetten van het bevolkingsonderzoek in de leeftijdsgroep 50-74. In de groep vrouwen die buiten de screeningsleeftijd vallen, is het aantal diagnoses weer toegenomen en lijkt er een inhaalslag te zijn begonnen. Dit blijkt allemaal uit de voorlopige cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie op basis van de voorlopige diagnoses in de landelijke pathologiedatabase PALGA.

Hier lees je meer.

Als je borsten er anders uit zien of anders aanvoelen dan je gewend bent, dan is het verstandig om je (huis)arts te bellen.Krijg je daar geen gehoor? Bel of mail ons!

Meer informatie

De afgelopen maanden kwamen er al veel vragen bij ons binnen over borstkanker en corona. Hier vind je onze Q&A, die we maakten met borstkankerspecialisten van het Nationaal Borstkankeroverleg Nederland (NABON).

We maakten een speciale uitzending over borstkanker en corona, waarin borstkankerspecialisten vragen van kijkers beantwoordden. Deze kun je hier terugkijken.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!