Daling aantal diagnoses borstkanker leeftijdsgroep 50-74

Het aantal nieuwe borstkankerdiagnoses dat door de coronacrisis was gedaald, is sinds begin juni bij alle leeftijdsgroepen weer gestegen. Toch blijft het aantal diagnoses voor de leeftijdsgroep 50-74 nog achter. We zien zelfs een flinke daling in het aantal diagnoses ten opzichte van vorige week. Voor deze groep vrouwen is het extra belangrijk om alert te zijn en te blijven! Voor iedereen geldt: Voel of zie je iets geks aan je borst? Bel de huisarts. Krijg je daar geen gehoor? Bel of mail ons!

De daling in het aantal diagnoses borstkanker lijkt te worden veroorzaakt doordat vrouwen met klachten minder snel naar de huisarts gaan, minder snel worden doorverwezen naar het ziekenhuis of langer moeten wachten voordat er een diagnose kan worden gesteld. Daarnaast is de daling ook een gevolg van het stopzetten van het bevolkingsonderzoek in de leeftijdsgroep 50-74. In de groep vrouwen die buiten de screeningsleeftijd vallen, is het aantal diagnoses weer toegenomen en lijkt er een inhaalslag te zijn begonnen. Dit blijkt allemaal uit de voorlopige cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie op basis van de voorlopige diagnoses in de landelijke pathologiedatabase PALGA.

Lees hier meer over de cijfers.

Er zijn allerlei signalen waaraan borstkanker kan worden herkend. Zoals een dikke ader, verandering van vorm of een ingetrokken tepel. Deze dingen hoeven niet per se op borstkanker te wijzen, maar het is goed om er alert op te zijn en een afspraak met de huisarts te maken. Krijg je daar geen gehoor? Bel of mail ons!

Meer informatie

De afgelopen maanden kwamen er al veel vragen bij ons binnen over borstkanker en corona. Hier vind je onze Q&A, die we maakten met borstkankerspecialisten van het Nationaal Borstkankeroverleg Nederland (NABON).

We maakten een speciale uitzending over borstkanker en corona, waarin borstkankerspecialisten vragen van kijkers beantwoordden. Deze kun je hier terugkijken.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!