Vandaag in de media: Embryoselectie bij mensen met een BRCA-mutatie
Vandaag in Trouw staat een interview met Margreet Ausems, klinisch geneticus van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, over embryoselectie bij een BRCA-mutatie. Mensen die een BRCA-mutatie én een kinderwens hebben, kunnen momenteel kiezen om via ivf kinderen te krijgen zonder de genmutatie. Hierdoor hebben de ongeboren kinderen op latere leeftijd een veel kleinere kans om borstkanker te krijgen. De Tweede Kamer wil ouders nu ook toestaan om in sommige gevallen het geslacht van het kind te kiezen. Borstkankervereniging Nederland/Oncogen is van mening dat deze mogelijkheid weinig betekent voor mensen met een BRCA-mutatie.
Een BRCA-mutatie zorgt voor een verhoogd risico op borst-, eierstok- en prostaatkanker. Mensen die een BRCA-mutatie én een kinderwens hebben, kunnen kiezen voor PGD. Dit staat voor preïmplantatie genetische diagnostiek, een vorm van embryoselectie die alleen mogelijk is via ivf. Na bevruchting selecteren artsen een of twee embryo’s zonder genmutatie en plaatsen deze in de baarmoeder. Daardoor weten de toekomstige ouders zeker dat hun kindje geen BRCA-mutatie heeft. Meer hierover lees je op de website van Stichting Erfelijke Kankers Nederland (SEKN).
Het kabinet, gesteund door een grote meerderheid in de Tweede Kamer, wil ouders nu ook toestaan om in sommige gevallen het geslacht van het kind te kiezen. Daardoor kunnen stellen waarvan een van de twee een BRCA-mutatie heeft er straks voor kiezen om door PGD geen meisje maar een jongen met de mutatie te krijgen. Jongens met een BRCA-mutatie hebben echter een verhoogd risico op borstkanker en ook op prostaatkanker. Ook kunnen zij in de toekomst de mutatie weer doorgeven aan hun kinderen. Borstkankervereniging Nederland/Oncogen denkt daarom niet dat de mogelijkheid van embryoselectie veel zal betekenen voor mensen met een BRCA-mutatie.
Meer hierover lees je in het interview in Trouw met Margreet Ausems.