Zij aan zij: Jacky en haar 'Engel op aarde'

zij aan zij jacky

Nietsvermoedend ging Jacky naar ‘de bus’ voor haar borstencheck. Daarna stond haar wereld op z’n kop. Het was helemaal mis in haar linkerborst, bleek na vervolgonderzoeken in het ziekenhuis. De borst moest er af.

Jacky: “De mammacare-verpleegkundige werd mijn houvast. Ik had heel persoonlijke gesprekken met haar. Ze was liefdevol en vriendschappelijk betrokken. Dat raakte me diep. Ik kende dat eigenlijk niet, dat iemand zorg om mij toonde en mij bijstond in zoiets moeilijks en verdrietigs. De gehechtheid die ik voelde maakte me wat verlegen. Maar zij, ik noem haar mijn ‘Engel op aarde’ zei dat dat niet hoefde.”

Helemaal plat

Jacky had heel sterk de wil om niet alleen de linker, maar ook haar (nog) gezonde rechterborst te laten weghalen. “Ik wist heel zeker dat ik niet met één borst verder wilde.” Dankzij haar overtuigingskracht kreeg ze groen licht. Met een plat lijf werd ze wakker. “Ik heb vreselijk gehuild, het was méér dan heftig.”

Dankbaar

Nu, een jaar later, worstelt Jacky nog met alles wat er gebeurd is. “Ik ben heel dankbaar voor alle betrokken zorg en steun van iedereen. Wat me altijd bij zal blijven zijn de gesprekken met mijn verpleegkundige. Zij is één van die Engelen op aarde. Speciaal voor haar schreef ik enkele gedichten, zoals deze:

Lieve Mammacare-verpleegkundige, dit is wat jij was bent en blijft

In mijn herinnering aan het afgelopen jaar onder jouw Engelenvleugels:

Het licht in mijn diepe donkerte

De kracht waar het mijzelf ontbrak

De energie in mijn zo heel moe zijn

De lach door mijn vele tranen heen

Mijn held in mijn heftigste angsten en zorgen

De moed in mijn ontmoedigdheid

De zekerheid in al het onzekere

Mijn kompas in mijn zoekgeraakt zijn

Jouw zachtheid tegenover mijn onwil

Jouw kennis tegenover al het onbegrijpelijke

Jouw doortastendheid in mijn blokkades

Jouw menselijke meelevende professionaliteit

De gehechtheid in mijn alleenzijn

De veiligheid in het onheilspellende

Jouw zo liefdevolle (be)zorg(dheid)

Die ik nooit eerder ervaarde.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!