'Ik had nooit gedacht er na vijf jaar nog te zijn'

Madelon

Madelon is nog maar 44 als ze te horen krijgt dat ze uitgezaaide borstkanker heeft. "Artsen dachten in eerste instantie dat het alleen borstkanker was. Na verder onderzoek bleek dit toch niet zo te zijn.” 

Nog voordat Madelon weet dat de borstkanker uitgezaaid is, spookt er steeds dezelfde vraag rond in haar hoofd. “’Heb ik nog langer dan drie maanden?’ Continue kwam deze vraag bij mij terug. Ik weet niet waarom, misschien voelde ik toen al aan dat het niet goed zat.” Toch komt de uiteindelijke uitslag hard aan bij Madelon. “Ik had meteen weer het gevoel alsof ik over drie maanden dood zou zijn. Dat weekend ben ik zelfs mijn begrafenis gaan regelen.” Gelukkig stelt de arts haar gerust: er zijn nog levensverlengende behandelingen mogelijk. 

Behandelingen 

Madelon wordt meteen in de overgang gezet om de groeikans van de hormoongevoelige tumor te verkleinen. Daarnaast krijgt ze Tamoxifen als medicijn. “Later bleek de kanker slimmer te worden dan het medicijn” vertelt ze. “Het medicijn deed niks meer. Ik had ook wel het gevoel dat er iets ging groeien.” Sindsdien krijgt Madelon een andere hormoonremmer, maar ze is zich er bewust van dat ook dit medicijn niet voor altijd zal werken. “Ik weet natuurlijk dat dit medicijn ook een keer stopt met aanslaan”, zegt Madelon. “Maar wanneer? Dat weet je niet. En dat vind ik wel een mindfuck.” 

Werken 

Ondanks haar ziekte werkt Madelon nog veertien uur in de week als zorgbemiddelaar. “Dat was niet vanzelfsprekend”, deelt ze openhartig. "Ik heb daar hard voor moeten vechten, maar ik vind mijn werk erg leuk en dat ik ziek ben is voor mij geen reden om niet te werken.” Het blijven werken doet Madelon goed, en ook blijft ze vooral veel leuke dingen doen. “Natuurlijk kan ik bepaalde dingen niet meer zo goed”, vertelt ze. “Maar dat betekent niet dat ik het niet kan proberen.” Zo heeft ze wel moeten leren om goed te plannen. “Als ik een dag gewerkt hebt, dan moet ik 's avonds eigenlijk niet meer weg. Toch ben ik blij dat ik mijn werk nog kan doen.” 
 
Naast haar werk, heeft Madelon ook veel steun aan haar gezin en vrienden. Leuke dingen doen met haar vriendinnen en haar gezin geeft haar houvast. “Bijkletsen met vriendinnen of naar de bioscoop gaan; dat vind ik zo fijn.” 

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!