Reconstructie met lichaamseigen weefsel

Reconstructie met lichaamseigen weefsel

Als je gaat voor een reconstructie met lichaamseigen weefsel, heb je een aantal keuzes. Laat je goed voorlichten en neem de tijd voor het maken van je keuze.

Bij een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel, wordt op een andere plek in je lichaam weefsel weggenomen. Dit weefsel wordt gebruikt om een borst van te maken. Niet iedereen komt in aanmerking voor een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel. Dit is afhankelijk van je postuur, of je rookt en of je bepaalde ziektes hebt. De plastisch chirurg kan je hier advies over geven. Als je wel in aanmerking komt, zijn er verschillende methodes. Hieronder vind je informatie over deze methodes.

Borstreconstructie met TRAM-methode

Bij de TRAM reconstructiemethode worden spierweefsel, huid en vet uit de buik verplaatst naar de borst. Hierbij wordt een zogenaamd 'huideiland' (in medische termen: transversaal huideiland) op de rectus abdominis spier gebruikt. Er zijn drie soorten: de gesteelde TRAM lap, vrije TRAM lap en de mini TRAM. Lees hier meer.

Borstreconstructie met DIEP-methode

Bij de DIEP-methode worden huid en vet uit de buik verplaatst om een borst te maken. Omdat de rechte buikspier op zijn plek blijft, is het meestal niet nodig om de buikwand te verstevigen. Deze operatie is complexer dan de TRAM-methode. Lees verder over de DIEP-methode.

Borstreconstructie met de rugspier (LD lap)

De borstreconstructie met de rugspier (LD lap) wordt met name toegepast als er te weinig huid is overgebleven of als de huid en onderliggende borstspier van slechte kwaliteit zijn. Lees hier verder.

Andere borstreconstructiemethoden

Niet elke vrouw heeft voldoende buikvet en huid om een of twee borsten van te maken. Daarom zijn er andere technieken ontwikkeld waarbij weefsel wordt gebruikt van andere plaatsen in het lichaam. Hier lees je over deze andere technieken.

Lipofilling na borstreconstructie

Lipofilling is een techniek waarbij vet ergens wordt weggezogen – bijvoorbeeld uit de buik of dij – en op een andere plek weer ingespoten. Na een borstreconstructie wordt lipofilling gebruikt om het resultaat te verbeteren of pijnklachten te verminderen. Lees meer over lipofilling.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!