Boekenclub
BVN Boekenclub
Er worden regelmatig boeken geschreven door mensen die borstkanker hebben (gehad) of hier erfelijke aanleg voor hebben. Ook verschijnen er boeken voor en door naasten en voor kinderen. We brengen deze boeken graag onder de aandacht via onze boekenclub.
De BVN boekenclub bestaat uit vrijwilligers die bij de verschijning van een nieuw boek een recensie schrijven. Zo kan jij op een makkelijke manier zien of het boek bij jou past. Lees hieronder de recensies van verschillende boeken en auteurs.
Wil jij jouw boek hier ook terugzien? Stuur ons een exemplaar!
Parels in de shit - Jacky van Goor en Peet de Jonge
Dit boek beschrijft 33 parels (inzichten) in de shit (ongeneeslijke ziekte) die ontstaan zijn uit mooie gesprekken tussen 2 vrouwen, vanuit ervaringsdeskundigheid en wetenschap. Lees hier meer.
Positivi-tiet - Linda Gresnigt - van Luinen
Linda schrijft over haar 'kankertreinrit', zoals ze zelf zegt. Ze bundelde de blogs die zij deelde met familie en vrienden in het boek Positivi-tiet. Het boek bevat blogs en dagboekfragmenten, met veel humor maar ook beschrijving van de rauwe werkelijkheid.
Mijn mama heeft borstkanker - Jula Hetty Schoorel
Jula is 5 jaar oud als bij haar moeder borstkanker wordt ontdekt en een behandeltraject moet ondergaan. Een hele schok. Julia begint tekeningen te maken en daarbij te schrijven wat het voor haar betekent. Hier en daar zijn de teksten aangevuld door volwassenen. Een informatie boekje, dat je als (groot)ouder kunt voorlezen als je in deze situatie zit.
Alleen nog vandaag - Linda Hakeboom
Het verhaal van Linda Hakeboom begint met een telefoontje... Het is slecht nieuws: er zijn kankercellen ontdekt. Het boek weeft twee verhaallijnen door elkaar. Jeugdherinneringen wisselen zich af met het ziekteproces. Een boek dat herkenning biedt. Lees hier de recensie
Mijn vriend Damocles - Lottie van Starkenburg
Sinds haar negentiende leeft Lottie met een chronische aandoening, gezondheidsklachten en erfelijke risico’s. Ze neemt je in het boek op chronologische volgorde mee in de zoektocht om haar leven niet door angst te laten bepalen. In het boek staan twee vragen centraal: hoe je kunt leven met een onzeker toekomstperspectief? En wat, naast de ellende, zijn de mooie kanten van het leven met een onzekere gezondheid? Lees hier de recensie.
Wacht af - Maaike Koning
'Wacht af' is een bijzonder vormgegeven boekje, met collages en teksten. Maaike Koning vertelt en verbeeldt wat je overkomt als je door kanker steeds maar weer in wachtkamers in ziekenhuizen terecht komt. Zeer herkenbaar. Lees hier de recensie.
Gewoon pech als je moeder borstkanker heeft - Esther Smid
Het boek ‘Gewoon pech als je moeder borstkanker heeft’ is geschreven voor jonge kinderen (van 8/9 jaar of iets ouder). Stap voor stap wordt uitgelegd wat er gebeurt na de diagnose borstkanker. Welke behandelingen krijgt jouw moeder (of oma, of tante) als zij borstkanker heeft? En wat betekent dit allemaal voor jou en voor het hele gezin? In het boek kun je je eigen gevoelens en gedachten opschrijven; daar is ruimte voor open gelaten. Kinderen kunnen dit zelf doen, of samen met iemand anders. Lees hier de recensie.
(L)EEF, the next level of love - Kieke van Maarschalkerwaart & Eef Reijnders
(L)EEF, the next level of love is het ongelooflijke avontuur van Eef en Kieke. Vanaf de eerste bladzijde word je als lezer meegenomen in het persoonlijke leven van Eef en Kieke. Op indringende wijze word je deelgenoot gemaakt van het proces rondom kanker en de gevolgen die dat op jouw leven en dat van je partner heeft. Eef en Kieke maken je daarnaast ook deelgenoot van de wil om van alles wat het leven zo mooi maakt optimaal te genieten. Lees hier de recensie.
Ingerlijke kracht - Inge Hoogers
"Ingerlijke kracht" is een ondersteunend invulboek dat patiënten kunnen gebruiken gedurende het hele traject van de genezing van kanker. Het invulboek heeft een heldere hoofdstukindeling, met tal van vragen per onderwerp waarbij je zelf kunt opschrijven hoe je alle aspecten hebt ervaren. Lees hier de recensie.
Het jaar waarin ik een kind en kanker kreeg - Marjolein van Oosterbos
Deze autobiografie start op donderdagmiddag 8 februari 2018. Marjolein Oosterbos is op dat moment 37 weken zwanger. Ze is net bij de gynaecoloog geweest. Er zijn zorgen over de grootte van de baby, te veel vruchtwater en Marjolein voelt een verdikking in haar rechterborst. Die avond komt de bevalling op gang en de volgende ochtend wordt dochter Jet geboren. De diagnose kanker krijgt Marjolein te horen als Jet vijf weken is. Lees hier de recensie.
Borst vooruit - Pia Naber
In Borst vooruit beschrijft Pia Naber, een jonge moeder met een druk gezin, met veel humor en op eigenzinnige wijze de nieuwe wereld die ze binnentreedt als ze te horen krijgt dat ze borstkanker heeft. Voor sommigen is Pia wellicht al bekend vanuit ‘Dwarskijkers’, een platform waarin organisatie-adviseurs en performers door middel van cabaret (moeilijke) thema’s bespreekbaar proberen te maken. Lees hier de recensie.
Mamma-Re - Rianne Koops
Dit boek is een persoonlijk verslag van Rianne Koops waarin ze vertelt hoe de periode na de diagnose borstkanker eruit zag. Gedetailleerd beschrijft ze de onderzoeken, de gesprekken met artsen en verpleegkundigen, haar behandeltraject en de verrassingen daarin. Lees hier de recensie.
Mariette van Hooff en Ellen Dreezer - Scheur de dag
Scheur de dag. 100x veerkracht bij kanker' bevat 100 illustraties met quotes, reflectievragen en praktische tips. Het scheurblok kan een metgezel zijn in een vaak moeilijke tijd. Lees hier de recensie.
Isa Hoes - Over leven
Isa Hoes neemt je als lezer mee vanaf het moment dat zij een knobbeltje in haar borst voelt tot aan de behandelingen die erop volgen en de gevoelens die het hele ziekte traject met zich meebrengen. De actualiteit wisselt ze af met flashbacks naar vroeger. Flashbacks over haar kinderen Vlinder en Merlijn, haar jeugd, haar ouders en over de gitzwarte periode in haar leven na het overlijden van haar grote liefde, Antonie Kamerling. Lees hier de recensie.
Renske van Schie - Kill the bastard
Kill the bastard is een persoonlijke verslaglegging van het hele traject van borstkanker. Renske van Schie beschrijft haar leven vanaf de diagnose tot aan de herstelperiode erna. Recensie geschreven door Jorika Wynants. Lees hier de recensie.
Marleen Schepers-Egberink - Dagboek van een optimist
Marleen krijgt in 2018 de diagnose borstkanker en beschrijft vanaf dat moment in een dagboek op een positieve, nuchtere manier hoe ze probeert zich in deze nieuwe realiteit staande te houden. De behandeling verloopt moeizaam en uiteindelijk worden er begin 2021 uitzaaiingen gevonden, waar ze een aantal maanden later aan overlijdt. Het dagboek is na haar overlijden uitgegeven door haar man, een erg mooi eerbetoon. Recensie geschreven door Hilde Poodt. Lees hier de recensie.
Carla Huisman - Kanker doet wat met een mens
Carla is geboren in het jaar 1956 en krijgt voor de derde maal in haar leven te horen dat ze kanker heeft. Het boek bestaat uit korte teksten per kalenderdag over hoe ze deze periode beleefde. Recensie geschreven door Annemary Mientjes. Lees hier de recensie.
Gerret Verhagen - Opgeven is geen optie
De schrijver, Gerret Verhagen, vertelt over kanker die als rode draad door het leven van hem en zijn familie loopt. Het schets op een openhartige, soms emotionele wijze, hoe de schrijver en zijn familie kanker een plek hebben gegeven in hun leven en uiteindelijk een modus hebben gevonden om het leven op hun manier zin te geven, waarbij opgeven geen optie was. Recensie geschreven door Ruud Vorstermans. Lees hier de recensie.
Marloes Scheffers - Wie is de held?
Het boek gaat over Marloes, die in 2011 borstkanker krijgt. Ze vecht tijdens haar proces vooral tegen haar trots: ze kan het allemaal wel alleen heeft niemand nodig en vooral wil ze geen medelijden. Tot ze in 2017 uitgezaaide borstkanker krijgt en Marloes leert naar andere emoties te luisteren. Recensie geschreven door Noortje Antonis. Lees hier de recensie.
Erik Muller - Gelukkig heb je je wenkbrauwen nog
Dit boek van Erik Muller bestaat uit talloze verzamelde opmerkingen die kankerpatiënten te horen krijgen en helaas nogal kwetsend kunnen overkomen, ook al zijn ze nog zo goed bedoeld. Het boek bevat pakkende illustraties en suggesties voor omstanders van patiënten om de opmerkingen wat aan te passen zodat ze als prettig of helpend worden ervaren. Recensie geschreven door Ingeborg Jansen. Lees hier de recensie.
Margreet Feenstra - Ik vertrek naar het platteland
Ik vertrek naar het platteland is een autobiografisch boek van Margreet Feenstra. Ze omschrijft hoe ze het heeft ervaren om vanuit het drukke Zeist naar het stille Den Oord te verhuizen en hoe ze in deze periode geconfronteerd wordt met borstkanker. Recensie geschreven door Jorika Wynants. Lees hier de recensie.
Yvonne Kroonenberg - De Tietenbus
De Tietenbus is een Leeslicht-boek: een boek in makkelijke taal. Het is dun, geschreven in eenvoudige woorden en korte hoofdstukken van iets meer dan één pagina lang. Yvonne Kroonenberg omschrijft haar ziekteproces vanaf de diagnose borstkanker. Recensie geschreven door Karin Bouwens. Lees hier de recensie.
Nicole Smulders - Dansen met kanker
In het boek Dansen met kanker beschrijft Nicole Smulders zo’n tien jaar van haar leven, waarin ze leeft met een kankerpatiënt en ook zelf kankerpatiënt werd. Recensie geschreven door Lettie Vaatstra. Lees hier de recensie.
Gea Veldman-Hut - Ziek zijn, een pelgrimage
“Ziek zijn, een pelgrimage” is geschreven door Gea een vrouw van middelbare leeftijd met een man en twee jonge kinderen die verneemt dat ze borstkanker heeft met uitzaaiingen. In het boek beschrijft ze haar verhaal, de herstelzijde en haar pelgrimage waar ze veel steun in heeft gevonden. Recensie geschreven door Annemary Mientjes. Lees hier de recensie.
Eline Zoelman - Zuurtjes en zalfjes
Het boek gaat over een jonge vrouw die haar ervaringen verteld over haar ziekteproces en wat voor invloed dat heeft op haar leven. Zij ondergaat een palliatieve behandeling vanwege uitgezaaide borstkanker. Recensie geschreven door Marloes Noordhoek. Lees hier de recensie.
Else-Marieke van der Heiden - Rode tranen
Rode tranen vertelt het verhaal van een jonge moeder die geconfronteerd wordt met borstkanker. De schrijfster, Else-Marieke van der Heiden, maakt de lezer op een geheel eigen wijze deelgenoot van de rollercoaster waarin zij, maar ook haar gezin en omgeving terecht zijn gekomen. Recensie geschreven door Ruud Vorstermans. Lees hier de recensie.
Irene Witmajer - Bitter & Zuur: de smaak van 2020
In 'Bitter & Zuur: de smaak van 2020' beschrijft Irene Witmajer het ziekteproces van Nina, die in 2020 vlak voor de uitbraak van corona de diagnose borstkanker krijgt. Het boek is in dagboekvorm geschreven en wordt verteld vanuit ‘ik’.
Recensie geschreven door Karin Bouwens. Lees hier de recensie
Trodessa Barton - De zin van de dood
Het boek 'De zin van de dood' maakt je niet somber over de dood, maar doet je inzien dat je moet leven naar je eigen inzichten over dat leven. Dit naar aanleiding van de eigen ervaringen van de schrijfster en de 54 mensen die zijn geïnterviewd. Het boek is bedoeld ter inspiratie om over je eigen sterfelijkheid na te denken.
Recensie geschreven door Lettie Vaatstra. Lees hier de recensie.
Sytske van Koeveringe - Vrouw doet dit, dat-
Het boek 'Vrouw doet dit, dat- is een persoonlijk dagboek waarin Sytske dialogen opschrijft en de lezer meeneemt bij alle emoties die ze tegenkomt in het leven, waaronder bij haar diagnose borstkanker.
Recensie geschreven door Jorika Wynants. Lees hier de recensie.
Romina Plomp - Toen roze nog gewoon een kleur was
Het boek ‘Toen roze nog gewoon een kleur was’ is een waargebeurd verhaal van en over Romina, een Nederlandse vrouw van vierenveertig jaar. Ze is een single moeder met een puberzoon. In februari 2020 werd een hormoongevoelige (kwaadaardige) tumor geconstateerd.
Recensie geschreven door Annemary Mientjes. Lees hier de recensie.
Kitty Trepels van Mil - Waterval, tien jaar leven met kanker
Kitty, theatermaakster en schrijfster van het boek, leefde al jaren met angst voor kanker. Borstkankerfobie noemt ze het. In 2010 krijgt ze zowaar zelf de diagnose borstkanker.
Recensie geschreven door Lettie Vaatstra. Lees hier de recensie.
Anneloor van Heemstra & Lenneke Hoope - Dingen die erger zijn
Mooie, indringende illustraties en rake teksten nemen de lezer mee naar een jaar uit het leven van Lenneke, vanaf het moment dat zij op 37-jarige leeftijd de diagnose borstkanker krijgt.
Recensie geschreven door Noortje van Willigen. Lees hier de recensie.
Eva Visser - Huisje, boompje...borstkanker
In Huisje, boompje… borstkanker beschrijft Eva Visser in dagboekvorm hoe ze als jonge vrouw te maken krijgt met borstkanker. Door een nalatige arts liep ze een jaar lang rond met de ziekte voordat ze behandeld werd.
Recensie geschreven door Karin Bouwens. Lees hier de recensie.
Jaap Luikenaar - Man op de mammapoli
Jaap is de partner van Helma en beschrijft in het boek ‘Man op de mammapoli’ zijn kant van het verhaal van Helma’s borstkankertraject. Een echte aanrader voor partners van borstkankerpatiënten.
Recensie geschreven door Noortje Antonis. Lees hier de recensie.
Tineke Toet - De koningin met de 7 pruiken
‘De koningin met de 7 pruiken’ is een onderdeel van de ‘Hoe vertel ik het-reeks’. Een reeks boeken die helpt om lastige onderwerpen met jonge kinderen bespreekbaar te maken. Dit boek gaat over kanker.
Recensie geschreven door Ingeborg Jansen. Lees hier de recensie.
Anna van Wittenberghe - Het borstkankerhandboek
Het borstkankerhandboek is geschreven voor patiënten en naasten die op zoek zijn naar antwoorden op alle mogelijke vragen rondom borstkanker.
Recensie geschreven door Jorika Wynants. Lees hier de recensie.
Marjolijn de Haan - Blij dat ik kanker kreeg
Het boek Blij dat ik kanker kreeg van Marjolijn de Haan is een autobiografie. Marjolijn beschrijft op gedetailleerde en openhartige wijze over de weg die ze heeft afgelegd sinds het moment dat ze enkele jaren geleden de diagnose borstkanker kreeg.
Recensie geschreven door Noortje van Willigen. Lees hier de recensie.
Ingrid de Groot - Witte raaf
De witte raaf is het vervolg op het boek ‘het diagnosetraject’. Ingrid beschrijft in een dagboekvorm de periode van eind 2017 tot begin 2020, waarin zij zoekt naar een diagnose voor haar terugkerende klachten die een grote impact hebben op haar dagelijks leven.
Recensie geschreven door Daphne Witzel. Lees hier de recensie.
Iris Lemeare - Fuck, ik heb kanker
Het boek ‘Fuck, ik heb kanker’ is een waargebeurd verhaal van en over Iris, een Nederlandse vrouw van in de veertig waarbij borstkanker werd geconstateerd.
Recensie geschreven door Annemary Mientjes. Lees hier de recensie.
Monique Mulders & Jikke Göbel - Hallo ik ben nog niet dood
Het boek beschrijft de periode van de diagnose tot twee jaar na de laatste chemo. Bijzonder is dat niet alleen het verhaal van Monique aan de orde komt, maar ook hoe familie en vrienden het proces ervaren hebben.
Recensie geschreven door Poulien Pomstra. Lees hier de recensie.
Linda Huijsmans, Eke Mannink & Grieteke Meerman - Leven met tegenslag
Een interview met veertig mensen die een zware tegenslag hebben gehad en de manier waarop zij daarmee om zijn gegaan, dat lees je in ‘Leven met tegenslag’.
Recensie geschreven door Lettie Vaatstra. Lees hier de recensie.
Corien van Zweden - Borsten
‘Borsten’ bevat de verhalen die van Zweden, zoals ze in haar proloog zegt, bij het afscheidsdiner van haar linkerborst had kunnen vertellen. Het boek is de toespraak die ze nooit heeft gehouden.
Recensie geschreven door Karin Bouwens. Lees hier de recensie.
Sytske Frederika - Dag nacht licht toch
'Dag nacht licht toch' is een essay over de lach. Het verhaal wordt afgewisseld met onder meer een dialoog van twee artsen die een biopt afnemen en een monoloog van Sytskes huisarts.
Recensie geschreven door Noortje Antonis. Lees hier de recensie.
Nathalie van Dam - Kanker. Cadeau van het leven
‘Kanker. Cadeau van het leven’ is een autobiografisch verhaal waarin de impact die de diagnose borstkanker op het leven heeft openhartig wordt beschreven.
Recensie geschreven door Ingeborg Jansen. Lees hier de recensie.
Lottie van Starkenburg - Energiek leven
‘Energiek leven’ is een boek waarin wordt uitgelegd wat er gebeurt wanneer mensen door een chronische aandoening langdurig vermoeid zijn.
Recensie geschreven door Jorika Wynants. Lees hier de recensie.
Boek aanmelden
We houden deze pagina graag actueel. Heb jij onlangs een boek uitgebracht? Laat het ons weten via communicatie@borstkanker.nl en misschien lees je binnenkort een recensie van jouw boek op deze pagina.