Behandelingen bij mannen met borstkanker
Behandelingen bij mannen met borstkanker
De behandeling van borstkanker bij mannen komt overeen met die bij vrouwen. Vaak krijg je een combinatie van verschillende behandelingen. Samen met je behandelend arts bespreek je welke behandeling het beste bij jouw situatie past.
Behandelkeuze
Je behandelend arts stelt samen met een andere specialisten een behandelplan op. Daarvoor moeten zij weten welk stadium en kenmerken de tumor heeft, of er sprake is van een erfelijke aanleg en of er uitzaaiingen zijn. Ook jouw persoonlijke situatie speelt een rol.
Wat zijn de kansen en risico’s van de behandeling? Van welke bijwerkingen en late gevolgen kun je last hebben? En wat is het effect van de behandeling op je dagelijks leven? We adviseren je om je goed te laten informeren over de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen.
Borstamputatie
Een borstamputatie is de meest voorkomende behandeling bij mannen met borstkanker. De chirurg verwijdert al het borstweefsel. De spier die achter de borst ligt, blijft zitten. De tepel kan blijven zitten als de tumor niet te dicht bij de tepel groeit. Na een borstamputatie kun je nog aanvullende behandelingen krijgen met hormonale therapie, bestraling en/of chemotherapie.
Lees hier meer over een borstamputatie.
Borstsparende operatie
Bij een borstsparende operatie wordt een deel van de borst verwijderd. Bij mannen zit maar een kleine hoeveelheid weefsel onder de tepel. De borstkanker heeft zich meestal al daarheen verspreid. Een borstsparende operatie is dan niet mogelijk.
Borstreconstructie
Na een borstamputatie ziet je borstkas er anders uit. Er kans een soort deuk in zitten. Ook kan je een tepel missen. Je kunt met je arts bespreken of je een borstreconstructie mogelijk is. Bij een borstreconstructie maakt de plastisch chirurg een nieuwe borst, die zoveel mogelijk op jouw oude borst lijkt. Dit kan bijvoorbeeld door het gebied onder het litteken 'op te vullen' met je eigen vetweefsel. Dit wordt lipofilling genoemd. Ook kan de plastisch chirurg de tepel en de tepelhof namaken. Dit heet een tepelreconstructie.
Okselkliertoilet
Als er uitzaaiingen zijn gevonden in de lymfeklier(en) in de oksel dan wordt dit gebied behandeld. Dat kan door bestraling van de oksel of met een okselklierdissectie, ook wel een okselkliertoilet genoemd.
Bestraling
Bestraling of radiotherapie is een plaatselijke behandeling: op de plek waar je tumor zit krijg je bestraling. Dit wordt vaak in combinatie met andere behandelingen gegeven, zoals na een borstamputatie.
Lees hier meer over bestraling.
Chemotherapie
Chemotherapie remt de celdeling van kankercellen of doodt de kankercellen. De medicijnen gaan via het bloed door je hele lichaam, waardoor het alle kankercellen bereikt. Chemotherapie kan zowel voor als na de operatie en/of bestraling gegeven voor.
Lees hier meer over chemotherapie.
Hormoontherapie
Bij ongeveer 90% van de mannen is de borstkanker hormoongevoelig. In dat geval kun je hormoontherapie krijgen. De behandeling bestaat uit medicijnen die de aanmaak van hormonen beperken of hun invloed verminderen. De medicijnen kunnen op bijna alle plaatsen in je lichaam kankercellen bereiken, omdat ze zich verspreiden via het bloed verspreiden.
Er zijn nog maar weinig studies gedaan naar behandeling met hormoontherapie bij mannen met borstkanker. Daarom worden mannen met hormoongevoelige borstkanker op een vergelijkbare manier behandeld als vrouwen.
Testosteron remmen
Niet alleen vrouwelijke hormonen als oestrogeen en progesteron kunnen de groei van de borsttumor stimuleren, ook het mannelijke geslachtshormoon testosteron kan dat. Om de aanmaak van testosteron in de zaadballen te verminderen, kunnen mannen injecties met LHRH-agonisten krijgen.
Door het remmen van het hormoon testosteron, kun je klachten op seksueel gebied ervaren. Als je last hebt van bijwerkingen van de hormonale therapie bespreek dit dan met je arts of verpleegkundige.
Aromataseremmers
Anders dan vrouwen met hormoongevoelige borstkanker kunnen mannen niet behandeld worden met aromataseremmers. Deze medicijnen blokkeren het enzym aromatase, dat hormonen zoals testosteron omzet in oestrogeen. Bij mannen is 20% van de aanmaak van oestrogeen niet afhankelijk van het enzym aromatase. Daarom hebben deze medicijnen bij mannen met borstkanker te weinig effect.
Lees meer over hormoontherapie.
Doelgerichte therapie
Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die kankercellen doden of de celdeling van kankercellen remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door het lichaam. Doelgerichte therapie wordt vaak in combinatie met chemotherapie gegeven. Lees meer over doelgerichte therapie.
Lees meer over doelgerichte therapie.
Nazorg en controles
Na de behandeling van borstkanker kom je nog regelmatig op controle. Ook als je niet meer beter kunt worden, kun je je arts blijven zien. De controles kunnen in het ziekenhuis maar soms ook bij de huisarts plaatsvinden.