Borstkankerchirurg Emiel Rutgers: 'Alle patiënten zijn speciaal voor mij'

Emiel Rutgers

Vooraanstaand borstkankerchirurg Emiel Rutgers neemt na vijfendertig jaar afscheid van het Antoni van Leeuwenhoek. Wij willen hem bedanken* voor alles wat hij voor borstkankerpatiënten en Borstkankervereninging Nederland heeft betekend. Wat gaat hij het meest missen als hij straks met emeritaat is? Een openhartig interview over memorabele momenten, baanbrekende studies en zijn toekomstplannen.

Al jaren domineert Rutgers de 'chirurgische hitlijsten': hij wordt als onderzoeker massaal geciteerd in papers en vorig jaar stond hij nog op nummer één in de jaarlijkse H-index top 100 van de (academisch werkende) chirurgen in ons land. 'Emiel Rutgers heeft de meeste wetenschappelijke impact van alle chirurgen in Nederland', kopten diverse media. Een behoorlijke uitspraak, maar toch blijft Rutgers nog altijd bescheiden. "Zo’n lijstje op zich doet me weinig hoor, maar het geeft wel aan hoeveel impact de studies waar ik mij voor in heb gezet hebben gehad." Hiermee doelt hij onder andere op studies naar de werking van de MammaPrint en de schildwachtklier - twee belangrijke pijlers binnen zijn respectabele carrière.

Tegengaan van overbehandeling

Tevens pleit Rutgers al vanaf dag één voor het tegengaan van overbehandeling. "Vrouwen lagen soms wel meer dan drie weken hier in het ziekenhuis. Dat aantal wilde ik, in stappen, fors naar beneden brengen. Ik ben er trots op dat dit ook gelukt is." Zelfs in zijn proefschrift had Rutgers dit doel reeds voor ogen "In die tijd werden vrouwen alleen naar huis gestuurd met een uitgebreide follow-up. Die follow-up bleek in de praktijk volkomen nutteloos. Hoeveel foto’s je ook maakt, het gaat om de biologie: de kans op uitzaaiingen wordt er niet groter of kleiner van."

Rutgers vindt het welzijn van zijn patiënten het allerbelangrijkst. "Alle patiënten zijn speciaal voor mij. Ik kan ook oprecht verdrietig worden als ik iemand slecht nieuws moet brengen. 

"Waar de patiënt bij is laat ik niet veel van mijn emoties merken, maar zodra ik weer alleen op mijn kamer was, heb ik vaak genoeg gevloekt."

Klussen aan een oldtimer

Naast het intensieve contact met zijn patiënten, zal Rutgers zijn collega’s en het werk in de operatiekamer het meest missen. Al kan hij zijn operatieschort nog goed voor andere doeleinden gebruiken, zo blijkt. "Ik heb nu eindelijk tijd voor een sluimerende hobby van me: het klussen aan een oldtimer. In een Franse garage staat een oude Peugeot 203 op me te wachten. Dat zal nog een hele operatie worden!"

*Emiel Rutgers, dank voor jouw inzet t.b.v. de ontwikkeling van borstkankerzorg. Maar ook bedankt voor het steunen van het patiëntperspectief en jouw rol in de medische adviesraad van Borstkankervereniging Nederland. Tijdens onze Jubileumuitzending '40 jaar Borstkankervereniging Nederland' vertelde Rutgers over zijn hoogtepunt in 40 jaar borstkankerzorg: 

Lees het hele interview met het Antoni van Leeuwenhoek hier

Op donderdag 11 november houdt borstkankerchirurg Emiel Rutgers de publiekslezing ‘Borstkanker, veel geleerd van het verleden, naar een veelbelovende toekomst’. Wil jij erbij zijn? Meld je hier aan.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!