Traject Uitkomstgerichte Zorg afgerond: 'Sta als borstkankerpatiënt stil bij deze 6 keuzemomenten'

Borstkankervereniging Nederland heeft afgelopen jaar meegewerkt aan het rapport Uitkomstgerichte Zorg. Een omvangrijk rapport, dat hier te lezen is.

Beter beeld

"Wat heb ik er nu aan als patiënt?" Dat is de vraag die BVN-directeur Cristina Guerrero Paez als deelnemer tijdens het traject meerdere malen stelde. Veel, hopen wij uiteindelijk. In dit traject hebben we met alle zorgverleners samen gekeken welke informatie van een patient op welk moment belangrijk is om betere zorg te kunnen geven.

Beslismomenten

Op de korte termijn is er één duidelijk winstpunt gehaald: we hebben zes expliciete beslismomenten benoemd waarbij borstkankerpatiënten nadrukkelijk bevraagd moeten worden voor het nemen van een goed, gezamenlijk besluit. Deze beslismomenten zijn:

  1. Voor het starten of stoppen van (neo-)adjuvante therapie; hormonale behandeling. 
  2. Voor het starten of stoppen van (neo-)adjuvante therapie; chemotherapie of doelgerichte therapie (i.c.m. chemotherapie). 
  3. Wel of geen bestraling van mamma/ thoraxwand (incl. partial breast irradiation). 
  4. Wel of geen boost-bestraling.
  5. Over type borstoperatie; borstsparend of borstamputatie (ablatio). 
  6.  Over reconstructie bij ablatio; direct/uitgesteld, prothese/eigen weefsel.

Kortom: voor iedere vrouw of man die start met een behandeling of in een behandeling zit, adviseren wij goed stil te staan bij deze zes keuzemomenten. Op deze manier kun je - geholpen en geadviseerd door de zorgverleners die als experts goed weten wat de behandeling betekent en welke gevolgen die kan hebben - een weloverwogen keuze maken.

Meer over het rapport is te vinden op onze website monitorborstkankerzorg.nl. Deze is opnieuw aangepast met de indicatorendata over 2022. Hiermee kun je weer zien hoe ziekenhuizen zich onderling tot elkaar verhouden. Ook dit kan mogelijk helpen bij het kiezen van een ziekenhuis voor je behandeling.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!