Borstkankervereniging en Stichting Darmkanker roepen minister Van Ark op verdere terugloop kankerdiagnoses te stoppen

Er zijn in vergelijking met een jaar geleden circa 4.000 minder borstkankerdiagnoses gesteld. Dit is bijna een kwart minder. Bij dikke darmkanker zien we een vergelijkbaar beeld. Hier werden volgens de pathologen 8,9 minder diagnoses gesteld. Na de eerste coronagolf is geen inhaalslag gemaakt, dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP). COVID zorgt ervoor dat wij nog een hogere prijs gaan betalen als we niet in staat zijn om een masterplan op te stellen, waarin we zo snel mogelijk deze achterstanden kunnen inhalen, aldus Borstkankervereniging en Stichting Darmkanker NL.

Sinds de eerst golf roepen wij mensen al op om bij klachten niet te wachten! Helaas is de harde realiteit dat er veel borstkanker- en darmkankerdiagnoses worden gemist. Dit wordt deels veroorzaakt door de  vertragingen in de screening bij de bevolkingsonderzoeken.

Als Borstkankervereniging Nederland en Stichting Darmkanker NL vragen wij VWS-minister Van Ark een masterplan op te stellen, dat voorkomt dat er meer diagnoses worden gemist en ervoor zorgt dat achterstanden worden weggewerkt. Het is essentieel dat patiëntenverenigingen hierbij worden betrokken. Wij weten als beste wat wel of niet kan wachten. Mensen met een hoog risico op borstkanker of darmkanker, zouden bijvoorbeeld eerder geholpen moeten worden.

Wij missen prognoses over hoeveel mensen er door deze achterstand naar verwachting een invasieve tumor ontwikkelen. Wat betekent dit voor hun vooruitzichten? Hier krijgen wij slecht zicht op. Het gaat niet alleen over zorgkosten – waarbij een vervolgbehandeling bij een meer invasieve tumor veel hogere zorgkosten oplevert – het gaat om menselijk leed en levens.

Samen met andere patiëntenverenigingen en artsenkoepels zijn wij de campagne ‘Kanker wacht niet tot corona voorbij is’ gestart. Onze oproep aan minister Van Ark: Help ons om elke burger bewust te maken van signalen die op kanker kunnen wijzen. Steun ons in onze campagne en laten we samen aan een masterplan werken. COVID-19 heeft al genoeg slachtoffers gemaakt. Laten we er samen voor zorgen dat het niet nog meer schade aanricht bij mensen die geen corona hebben, maar zonder het te weten met kanker rondlopen.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!