BVN lanceert voorlichtingsvideo's voor borstkankerpatiënten

Borstkankervereniging Nederland, de NABON en specialisten uit diverse ziekenhuizen hebben onder leiding van Patientenbegrijpen 20 voorlichtingsvideo's ontwikkeld. Hierin vind je belangrijke informatie over de stappen in het zorgproces, zoals de diagnose, verschillende behandelingen en nazorg.

De video’s zijn vrij beschikbaar voor alle zorgverleners in Nederland met als doel: bijdragen aan goede voorlichting. Samen beslissen start immers met een goed voorgelichte patiënt.

Uniek project

Cristina Guerrero Paez, directeur Borstkankervereniging Nederland, is positief verrast over het initiatief en roemt de wijze waarop alle partners de handen in een hebben geslagen. "Het was best spannend om alle belangen te laten meeklinken in de boodschap, maar dat is heel goed gelukt." Chirurg Thijs van Dalen is het hiermee eens en noemt het een uniek project. "In korte tijd hebben we ons vanuit verschillende achtergronden gebogen over de scripts, onze input kunnen leveren en ons niet druk hoeven maken over onnodige randzaken. In no time waren de video’s klaar. Zo’n soepel lopend project heb ik niet eerder meegemaakt."

Belangrijke stap

De video's zijn een belangrijke stap om patiënten beter te informeren, zo stelt Aafke Honkoop, medisch oncoloog Isala en voorzitter van de NABON werkgroep voorlichting. "Een goed geïnformeerde patiënt is de basis voor gedeelde besluitvorming, geeft de patiënt meer regie over het eigen ziekteproces en vermindert onnodige angst en stress."

Studenten van de Universiteit Tilburg gaan onderzoek doen naar de effectiviteit van de video's. In juni worden de resultaten verwacht. Zo zorgen we ervoor dat de informatie steeds beter aansluit bij de behoefte van de patiënten én zorgverleners.

De video’s zijn te zien op de website van BVN. Daarnaast kunnen ziekenhuizen de producties opvragen voor gebruik op hun website of via hun eigen kanalen. Bij onder meer Ziekenhuis Groep Twente worden ze actief naar de patiënten verstuurd via het door Patientenbegrijpen ontwikkelde platform.

Ben je benieuwd naar de video's?
Bekijk ze hier

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!