Bestralingen en borstoperaties (en reconstructie) - betere voorlichting nodig (deel 2)

In de zomer 2022 hebben 1.472 borstkankerpatiënten een vragenlijst ingevuld over borstreconstructies en bestraling. Via een aantal berichten in deze periode delen we de resultaten. 

Deze keer gaan we in op hoe de voorlichting over borstreconstructie bij een borstamputatie wordt ervaren, met name ook de voorlichting over welke invloed de volgorde van behandelen (borstamputatie, reconstructie, bestraling) heeft op hoe de ‘nieuwe borst’ er uiteindelijk uit komt te zien. 

Borstamputatie 

583 mensen gaven aan dat ze een borstoperatie hebben gehad waarbij de gehele borst waar de tumor in zat, is verwijderd (amputatie). Een derde (34%) van de mensen die een borstamputatie kregen, is geïnformeerd over de voor- en nadelen van deze ingreep. Dus bij twee derde (66%) is deze informatie niet gegeven of niet aangekomen. 

Van de mensen die onze vragenlijst invulden en die een borstamputatie ondergingen, gaf 43 procent aan geen borstreconstructie te hebben gehad. Bij de mensen die wel een borstreconstructie hebben gehad (n=331), gebeurde dit ongeveer even vaak direct tijdens de operatie als op een later moment. Er zijn momenteel meerdere mogelijkheden wat betreft reconstructie. In de enquete is de verhouding ‘prothese’ versus 'lichaamseigen weefsel' ongeveer gelijk. 

Van de mensen die een borstamputatie kregen, geeft minder dan de helft aan te zijn geïnformeerd over: 

  • De verschillende mogelijkheden voor borstreconstructie 

  • De voor- en nadelen van de verschillende soorten borstreconstructies 

  • De invloed van bestraling (voor of na de reconstructie) op het eindresultaat van de reconstructie 

Keuzehulpen en time-outs 

Lang niet iedereen is over de opties bij een borstamputatie en eventuele reconstructie geïnformeerd. Er komt veel informatie op mensen af. Wij adviseren om goed te bespreken wat een borstamputatie en eventuele reconstructie betekent, welke mogelijkheden je allemaal hebt en wat nog beter kan. Voor patiënten is het belangrijk om geen overhaaste beslissing te nemen en zich te verdiepen in de mogelijkheden: stel vragen, lees erover en vraag om voorbeelden van mogelijke eindresultaten. Zo voorkom je misschien spijt achteraf omdat je te snel voor een optie bent gegaan die uiteindelijk tegenvalt wat betreft cosmetisch resultaat. Denk hierbij echter ook aan blijvende klachten in het borstgebied of een benodigde extra operatie(s) om tot een mooi resultaat te komen. Op onze website vind je meerdere keuzehulpen die je kunnen helpen in het gesprek met jouw arts.

Voor artsen adviseren wij om Samen Beslissen beter toe te passen. Je hoeft niet alles in 1 gesprek te vertellen, maar maak gebruik van een keuzehulp, laat patiënten zich voorbereiden op gesprekken en geeft ze voldoende bedenktijd.  

In onze mini e-learning vertellen we meer over het belang van het inzetten van de time-out en andere manieren om als arts en patiënt samen beslissingen te maken. 

Lees ook de andere 2 delen in deze serie:

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!