Forse toename klachten borstimplantaten

Er zijn afgelopen jaar aanzienlijk meer klachten binnengekomen over bijwerkingen van implantaten dan in 2018. Driekwart van de klachten betrof borstimplantaten. De meest gemelde klachten zijn vermoeidheid, gewrichtspijn en pijn in de borst(en), maar ook concentratiestoornissen en geheugenvermindering. Dat staat in de jaarrapportage 2019 van het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM. Borstkankervereniging Nederland/Oncogen deed afgelopen jaar volop belangenbehartiging op dit onderwerp. Door corona ligt dit nu enigszins stil, maar we laten het niet los en blijven aandringen op meer onderzoek en duidelijkheid over de veiligheid van borstimplantaten.

Er kwamen 397 klachten binnen, 372 van burgers en 25 van zorgverleners. In 2018 ging het om 162 meldingen van (vermoede) bijwerkingen. Het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten werd opgericht in 2017. Toen reageerden 240 mensen.

De 397 meldingen van afgelopen jaar gingen over 462 implantaten. Driekwart van de klachten betrof borstimplantaten. 6 procent ging over koperspiraaltjes en 3 procent over bekkenbodemmatjes. De overige klachten gingen over onder meer liesbreukmatjes, sterilisatieveertjes en heupprotheses. Ook de afgelopen jaren gingen de meeste meldingen over borstimplantaten. Vermoeidheid is de grootste klacht. 80 procent van de melders laat weten dat de klachten veel impact hebben op het dagelijks leven.

Lees meer over ons verzoek aan Onderzoeksraad Voor Veiligheid voor een grondige risico-analyse van borstimplantaten.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!