Vijf jaar voorbij!

Jessica vijf jaar borstkankervrij

Jessica kreeg op haar 32e borstkanker. Door erover te schrijven, verwerkt ze haar ervaringen. Lees hier haar nieuwe blog.

Het is juli 2023. Op een donderdagochtend 'mag' ik mij om 09:00 uur melden in het ziekenhuis. Het is namelijk weer tijd voor een mri. De hele week ben ik al uit balans. Mijn emoties vliegen alle kanten op. Gelukkig gun ik mezelf de ruimte om te mogen voelen. Ik wandel veel, dan laat ik mijn gedachten gaan voor wat ze zijn. Dit is iets wat ik geleerd heb in therapie, want alleen krijg ik mijn bewogen leven niet altijd zelf op de rails. 

Veel scenario's gaan door mijn hoofd. Gelukkig weet ik steeds beter en is het duidelijk voor mezelf waar mijn grenzen liggen. 

Aan het eind van die donderdag log ik in in het dossier van het ziekenhuis. Dat voelt een beetje alsof ik het stiekem doe. Maar... de arts heeft al wat in het dossier gezet, mijn mri is al bekeken! 

Er staat dat ze wil aanvullende onderzoeken wil laten doen, zoals een echo en mogelijk een punctie. Wat fijn dat ze al zo snel is én dat ik nu al voorbereid ben. Het geeft mij namelijk meer rust en vertrouwen dat ze gelijk handelen en actie nemen als dat nodig is. 

Ik staar naar de status in mijn rapport: bi-rads 3, vorig jaar was dat bi-rads 2 en in 2018 bi-rads 6.  Het klinkt misschien vreemd, maar ik had voor mezelf besloten: 'Als het weer terug is, dan is dat ook oké'. Ik kon daar wel vrede mee hebben. Maar eerst die aanvullende onderzoeken.  

Daar ging ik: maandagochtend meldde ik me om 08:15 uur in het ziekenhuis. Eerst een mammografie, daarna de echo. Mijn vriendin - zij is het grote pluspunt dat ik aan de borstkankerperiode heb overgehouden - had óók haar controle. Ik vond dat erg fijn en trof haar voor de foto. De mammografie... als altijd geen pretje! Mijn borstbeen doet er nóg zeer van, want zoveel vet en borst zit er niet op mij. Daarna begon het wachten. Een klein kwartiertje uitloop, maar toen werd ik binnen geroepen. 

"We zien geen bijzonderheden op de scan". Wat een heerlijke boodschap. Er zat nog wel de bekende cyste, maar ik hoef pas over een jaar weer terug te komen. 

Dat betekent dat ik 5 jaar na de diagnose ben! En dat ik weer een jaar vooruit kan kijken. 

jessica
Jessica

Ervaringsdeskundig

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!