Schone lei-regeling voor ex-kankerpatiënten: Na tien jaar hoef je niet meer te melden dat je kanker had

Ex-kankerpatiënten die tien jaar kankervrij zijn hoeven bij de aanvraag van een overlijdensrisico- of uitvaartverzekering onder de vragengrens van 278.004 euro niet meer te melden dat ze kanker hebben gehad. Voor mensen die bij de diagnose jonger dan 21 jaar waren, gaat een termijn van vijf jaar gelden. Let op! DCIS wordt beschouwd als voorstadium van borstkanker en is niet meegenomen in deze schone lei-regeling. Dat betekent helaas dat DCIS ook na tien jaar nog moet worden gemeld op de gezondheidsverklaring.

De schone lei-regeling is een belangrijke eerste stap na belangenbehartiging van de negentien kankerpatiëntenorganisaties die onder de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) vallen. Dit besluit werd genomen door minister Hoekstra van financiën en geldt voor mensen die tien jaar kankervrij zijn (of vijf jaar als je onder 21 was toen je kanker kreeg). Kankervrij wil zeggen dat de arts die je behandelde vaststelde dat de kanker niet meer is gevonden.

Wat betekent dit voor (ex-)borstkankerpatiënten en mensen met DCIS?

Na tien jaar borstkankervrij hoef je niet meer te melden da je borstkanker hebt gehad. Heb je borstkanker gehad onder de 21 jaar? Dan is deze termijn vijf jaar.

Let op! DCIS is niet meegenomen in de schone lei. Dat betekent dat DCIS ook na tien jaar nog moet worden gemeld op de gezondheidsverklaring. DCIS is officieel geen kanker, ons advies is om het op de gezondheidsverklaring ook niet zo te noemen.

Verzekeren bij erfelijke aanleg

Voor mensen met erfelijke aanleg die geen kanker hebben gehad verandert er niets: Een verzekeraar mag pas vragen stellen over erfelijke aanleg voor kanker boven de vragengens. Voor overlijdensrisicoverzekeringen is deze grens € 278.004. Als het bedrag dat je wilt verzekeren ónder deze grens ligt, mag er dus niet naar erfelijke aanleg voor kanker worden gevraagd. Meer over verzekeren bij erfelijke aanleg lees je hier.

Tips

Shoppen loont de moeite! Elke verzekeraar bepaalt zijn eigen prijs. Vraag daarom een offerte aan bij meerdere verzekeraars.

Als je een huis wilt kopen, kan dat ook zonder overlijdensrisicoverzekering.

In februari komt er op de website van de verzekeraars een tool om te checken of je in aanmerking komt voor de schone lei-regeling. Op diezelfde website vind je nu al meer informatie over de regeling.

Meldpunt overlijdensrisico- en uitvaartverzekeringen

Via dit meldpunt kun je jouw ervaringen met het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) of uitvaartverzekering met ons delen. Heb jij te maken gekregen met een premieverhoging vanwege DCIS? Meld dit vooral! Deze informatie gebruikt NFK om de schone lei-regeling te volgen en te verbeteren.

De rol van BVN

Wij blijven ons sterk maken voor verdere aanpassingen. Zo vinden wij dat voor mensen die borstkanker stadium 1 hadden ook een termijn van minder dan tien jaar zou moeten gelden. Daarnaast is het onze wens dat er een lijst komt van voorstadia met kanker, die na een jaar niet gemeld hoeven worden. Zoals DCIS en LCIS. Wij gaan hierover, samen met NFK, in gesprek met het Verbond van Verzekeraars.

Meer informatie over de schone lei

Op de website van NFK staat algemene informatie over de schone lei-regeling en meer uitleg over de eerdergenoemde vragengrens. Daarnaast zijn er een aantal veelgestelde vragen onder elkaar gezet.

Lees ook ons dossier over verzekeren.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!