Verkort schema radiotherapie borstkanker: van 15 naar 5 bestralingen

Sinds de uitbraak van COVID-19 wordt in een aantal ziekenhuizen voor de behandeling van borstkanker een verkort bestralingsschema aangeboden, met een totaal van vijf bestralingen in één week. Dit schema is bewezen net zo effectief als de langere bestralingsserie van vijftien keer.

Toen er tijdens COVID-19 minder capaciteit was in ziekenhuizen en het beter was dat mensen met een kwetsbare gezondheid zoveel mogelijk thuis bleven, zijn sommige centra vijf bestralingen gaan geven, in plaats van vijftien. Dat dit net zo goed werkt, is onderzocht in het Fast Forward-onderzoek. Het voordeel van het verkorte bestralingsschema is de kortere behandelduur.

Niet voor iedereen

Het verkorte schema is echter niet voor iedereen geschikt. Zo komen bijvoorbeeld mensen die een reconstructie hebben gehad, bij wie de lymfeklieren mee bestraald moeten worden of die een boost krijgen (een hogere bestralingsdosis op de plek waar de tumor gezeten heeft) niet in aanmerking voor het verkorte schema. Wat de voor- en nadelen van een kortere bestralingsserie zijn, verschilt uiteraard per persoon. Alhoewel je sneller klaar bent, zou dit kunnen leiden tot een (iets) verhoogde kans op toxiciteit. Bespreek dit met je arts.

Verschillende centra

Verschillende ziekenhuizen hebben het nieuwe schema van vijf keer bestralen ingevoerd of zijn hiermee bezig. Per centra verschilt het of ze het invoeren en op welke manier zij die 5 keer bestralen hebben doorgevoerd of gaan doorvoeren.

De meeste ziekenhuizen doen dit bij de gedeeltelijke borstbestraling, sommigen ook bij de bestraling van de gehele borst en borstwand of alleen vanaf een bepaalde leeftijd, omdat zij bij jongeren wél het langere schema van 15 keer bestraling blijven geven. Voor de bestraling van de lymfeklieren wordt het langere schema van 15 keer gebruikt.

Denk je in aanmerking te komen voor het verkorte bestralingsschema? Bespreek dit dan met je radiotherapeut-oncoloog. Deze kan uitleggen of vijf bestralingen voor jou een geschikte behandeling is en je zo nodig verwijzen naar een centrum dat deze behandeling aanbiedt.

Meer lezen

Wil je meer weten over bestraling (radiotherapie), welke soorten er zijn en de bijwerkingen? Je leest het op onze website.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!