Verkort schema radiotherapie borstkanker: van 15 naar 5 bestralingen

Bij de uitbraak van COVID-19 werd in een aantal ziekenhuizen voor de behandeling van borstkanker een verkort bestralingsschema aangeboden, met een totaal van vijf bestralingen in één week. Dit schema is bewezen net zo effectief als de langere bestralingsserie van vijftien keer.

Toen er tijdens COVID-19 minder capaciteit was in ziekenhuizen en het beter was dat mensen met een kwetsbare gezondheid zoveel mogelijk thuis bleven, zijn sommige centra vijf bestralingen gaan geven, in plaats van vijftien. Dat dit net zo goed werkt, is onderzocht in het Fast Forward-onderzoek. Het voordeel van het verkorte bestralingsschema is de kortere behandelduur. Tegenwoordig wordt dit schema in (vrijwel) alle ziekenhuizen aangeboden, en is het onderdeel van de standaard praktijk.

Niet voor iedereen

Het verkorte schema is niet voor iedereen geschikt. Zo kunnen in de volgende gevallen mensen hier niet voor in aanmerking komen: 

  • Mensen jonger dan 40 jaar
  • Of mensen bij wie de lymfeklieren van de hele oksel bestraald moeten worden
  • Of mensen die een boost krijgen (een hogere bestralingsdosis op de plek waar de tumor gezeten heeft).

Bij mensen met een grotere kans op een slechtere cosmetische uitkomst, bijvoorbeeld bij een grote cupmaat, of als er na de operatie een bloeduitstorting is ontstaan, is er met dit verkorte schema mogelijk een (iets) verhoogde kans op een minder goede cosmetische uitkomst. 

Wat de voor- en nadelen van een kortere bestralingsserie zijn, verschilt uiteraard per persoon. Bespreek deze voor- en nadelen met je arts.

Denk je in aanmerking te komen voor het verkorte bestralingsschema? Bespreek dit dan met je radiotherapeut-oncoloog. Deze kan uitleggen of vijf bestralingen voor jou een geschikte behandeling is en je zo nodig verwijzen naar een centrum dat deze behandeling aanbiedt.

Meer lezen

Wil je meer weten over bestraling (radiotherapie), welke soorten er zijn en de bijwerkingen? Je leest het op onze website.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!