Vragen en antwoorden over het coronavirus bij borstkanker

Nederland is in de ban van het coronavirus, dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken. Dat merken we als Borstkankervereniging Nederland ook, daarom hebben we ons jubileumcongres van 21 maart afgezegd. We krijgen vragen van mensen met borstkanker die ongerust zijn over hun eigen situatie. Heel begrijpelijk. Daarom hebben we de vragen en antwoorden over het virus op een rijtje gezet. Deze Q&A vertelt wat nu de stand van zaken is. We volgen de ontwikkelen en passen zo nodig deze tekst aan.

Hebben mensen met borstkanker meer kans om besmet te worden met het coronavirus?

Om deze vraag te beantwoorden, maken we een onderscheid tussen patiënten die op dit moment in behandeling zijn met chemotherapie, immuuntherapie, bestraling of een operatie moeten ondergaan en patiënten die de behandeling hebben afgerond. Patiënten die een kankerbehandeling ondergaan, met name chemotherapie of immuuntherapie, worden beschouwd als kwetsbare patiënten. In dat geval zijn de voorzorgsmaatregelen van het RIVM extra belangrijk. Dus:

  • Was je handen regelmatig met water en zeep.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.
  • Schud geen handen.

Daarnaast zijn er aanvullende adviezen:

  • Zoen of omhels geen mensen.
  • Zit niet met je handen aan je neus of mond.
  • Was elke keer voordat je iets eet je handen, ook bij tussendoortjes. Doe dit 20 seconden lang (als je twee keer ‘happy birthday to you’ achter elkaar zingt, ben je er).
  • Houd minimaal 2 meter afstand tot mensen die in een risicogebied zijn geweest (zie hiervoor website RIVM), of van gezinsleden van deze mensen.

Welk risico lopen kwetsbare mensen? 

Mensen die actief behandeld worden, of net chemotherapie of immuuntherapie hebben gehad, hebben meer kans om ziek te worden na besmetting met het coronavirus. Naar verwachting zijn ze langer ziek.

Kunnen zij dan beter thuis blijven?

In grote groepen mensen weet je niet precies met wie je te maken hebt. Bovendien is het dan lastig om twee meter afstand te houden. Die situaties kun je dus beter vermijden. Dat betekent niet dat je thuis moet gaan zitten. Ga bijvoorbeeld in daluren met het openbaar vervoer en op rustige momenten naar de supermarkt. Er is vooralsnog geen advies van het RIVM om openbare gelegenheden te vermijden.

Mogen zij nog reizen? 

Op de website nederlandwereldwijd.nl vind je meest actuele adviezen over landen en gebieden waar het coronavirus is gevonden. 

Wat moet je doen als je klachten heb? 

Bij hoesten of kortademigheid en koorts bel je de huisarts (ga niet naar de huisarts toe!). Informeer de huisarts of andere zorgverlener altijd over welke medicatie (naam en dosering) je gebruikt. De huisarts informeert de GGD, de GGD voert dan eventueel onderzoek uit naar besmetting. Word je ernstiger ziek, neem dan telefonisch contact op met je behandelend oncoloog voor overleg. 

Meer informatie

Voor actuele informatie over het virus en antwoorden op vragen: kijk op de website van het RIVM. De overheid heeft een telefoonnummer geopend voor iedereen met vragen over corona: 0800-1351.

Met dank aan: www.avl.nlwww.hematon.nlwww.rivm.nl.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!