Werk en re-integratie
Werk en re-integratie
Hoe je herstel tijdens en na de behandeling verloopt, is voor iedereen anders. Je krijgt hoe dan ook te maken met re-integratie.
Traject
Het kan een tijd duren voordat je je weer helemaal de oude voelt. Soms heb je nabehandelingen nodig en er vinden nog controles plaats in het ziekenhuis. Door de behandelingen heb je misschien nog last van vermoeidheid, concentratieverlies of geheugenproblemen. Soms is volledig werken alweer mogelijk, maar soms lukt het je alleen parttime. Ook is het de vraag of je je oude werk weer wil en kan oppakken. Sommige ex-patiënten beginnen met aangepast werk. Borstkanker kan ook leiden tot een langduriger traject of zelfs tot blijvende arbeidsongeschiktheid.
Twijfels
In de re-integratiefase beseffen borstkankerpatiënten vaak pas wat ze allemaal hebben doorgemaakt. Ook de twijfels kunnen toeslaan: kan ik het wel aan? Kan ik nog doen wat ik voorheen deed? Het is belangrijk deze twijfels bespreekbaar te maken en je werkgever duidelijk te maken dat je niet vanaf dag één op je oude niveau bent. Het is goed ook de bedrijfsarts op de hoogte te stellen. Maak afspraken over de overdracht van taken voor het geval dat nodig is en wees eerlijk als het niet gaat. Het kan ook helpen om een deel van het werk thuis te kunnen doen.
Ondersteuning
Schroom niet te vragen om gespecialiseerde ondersteuning, hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Er zijn re-integratiebureaus speciaal voor werk en kanker. Zij helpen jou en je werkgever bij verzuim, re-integratie en bij werkbegeleiding tijdens de behandeling.
Lees meer over ondersteuning bij werk en re-integratie.
Tips van ervaringsdeskundigen
-
Vraag hulp, je hoeft het niet alleen te doen
-
Wil niet te veel in één keer, bouw gefaseerd op