Blog Els: De prik

griepprik

Onze vrijwilliger Els Ackerman kreeg de COVID-19 vaccinatie. Het ging er gelukkig beter aan toe dan bij de griepprik, waarbij ze voor zichzelf moest opkomen dat ze niet in haar arm met oedeem geprikt wilde worden.

Eerst was er de griepprik. Een lange sliert boven-de-zestigers voor de deur van de huisarts. Als patiënt kon ik kiezen uit twee data, 's middags tussen 15.00 en 18.00 uur. Gewoon maar op goed geluk er naartoe, geen indeling op alfabet of wat dan ook. Als ik aan kom lopen tegen vier uur, staan er zeker honderd mensen. Eindelijk in het zicht van de voordeur, zie ik een ontsmettingsapparaat. In elk geval komt iedereen zo binnen met schone handen.

'Als ik weer buiten sta ben ik tevreden over mezelf. Ik heb gewoon 'nee' gezegd'

Eenmaal aan de beurt lever ik de uitnodigingsbrief in en doe vast mijn jas uit. Ik heb een vest met wijde mouwen aan die makkelijk omhoog kunnen voor de vaccinatie. Fluitje van een cent denk ik. Maar ik heb niet gerekend met het wereldbeeld van de prikkende arts. 'Rechts graag' zeg ik. 'Nee links', zegt hij. 'Rechts', zeg ik opnieuw. En ik voeg er aan toe dat voor mijn borstamputatie enkele jaren geleden links lymfklieren zijn weggehaald. In het ziekenhuis is mij toen op het hart gedrukt om links geen bloeddruk te laten opmeten, bloed te laten prikken en dat soort zaken. 'Dat vonden ze vroeger', zegt hij, 'ik doe de griepprik bij iedereen links'. 'Rechts', zeg ik opnieuw. En hij prikt rechts, ik denk omdat hij wil opschieten vanwege de lange rij wachtenden. Als ik weer buiten sta ben ik tevreden over mezelf. Ik heb gewoon 'nee' gezegd.

Nu is er de coronaprik. De eerste heb ik al binnen. Wel even een toestand om te regelen hoe ik als openbaarvervoerreiziger naar de priklocatie kom, want die is niet naast de deur. Gelukkig heb ik een dochter die mij haalt en brengt, ze komt van de andere kant van het land en we zijn heel blij elkaar weer te zien. De prik gaat zonder problemen. Ik geef een bergje papieren en mijn paspoort aan een mevrouw in een glazen hokje. Mijn bril beslaat door het mondkapje, ik moet wel drie keer vragen 'Wat zegt u?' want het glas houdt het stemgeluid prima tegen. Dan ben ik meteen aan de beurt.

'De prik gaat vanzelfsprekend aan de kant van mijn goede borst'

De prikster is een vriendelijke dame die duidelijk uitlegt welke bijverschijnselen ik kan krijgen. Een rode opgezette plek op mijn arm, veel bewegen dan maar zegt ze. Vermoeidheid ook. De rest gaat mijn ene oor in en het andere oor uit. Koorts geloof ik en nog iets. Mouw omhoog en prik er in. Deze keer gewoon rechts. In de vragenlijst die ik van te voren moest invullen staat namelijk een vraag over borstkanker en de prik gaat vanzelfsprekend aan de kant van mijn 'goede' borst. Tevreden dus.

Meer informatie

Heb jij vragen over vaccinatie bij lymfeoedeem? Lees onze vragen en antwoorden over corona.

Els Ackerman
Els Ackerman

Lid Expertgroep ouderen bij Borstkankervereniging Nederland

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!