Zorgverleners verbeteren fors op Samen Beslissen

Voor mensen die de diagnose borstkanker krijgen, zijn er vaak verschillende behandelopties. Wat is de beste? Daar neem je samen met je arts een besluit over. De arts bekijkt wat voor de soort borstkanker de beste behandeling is en de patiënt onderzoekt bijvoorbeeld wat de impact van een behandeling is op haar of zijn leven. In het praktijkgerichte Time-out project, waarbij Borstkankervereniging Nederland samen met NFK betrokken was, ontdekten en leerden zorgverleners hoe zij de patiënt beter betrekken bij het maken van beslissingen over de voor hen beste behandeling. Met succes: uit onderzoek blijkt dat Samen Beslissen in de spreekkamer flink is verbeterd.

“Sommigen vinden het heel eng om te beslissen of te kiezen. Dus heel veel mensen vragen: wat zou jij doen. Dan zeg ik: ik moet er niet mee leven, denk na over hoe je in het leven staat; we hebben tijd om na te denken, we komen er vast uit.” – Arts die deelnam aan het Time-out project

Uit onderzoek blijkt dat borstkankerpatiënten die samen met hun arts een weloverwogen beslissing nemen over een behandeling, beter kunnen leven met de gevolgen ervan. Naar Samen Beslissen is onder patiënten veel vraag, zo blijkt uit onze B-force uitvraag; 88 procent van de borstkankerpatiënten gaf aan hier behoefte aan te hebben gehad. Er ligt een taak bij patiënten om bij hun zorgverlener(s) aan te geven dat ze willen meebeslissen over wat hen aangaat, maar ook bij zorgverleners. Het Time-out-project trainde zorgverleners hierin.

“In het verleden luisterde je natuurlijk ook wel naar patiënten en dan dacht je dat je het wel begreep. Deze methode helpt je om dichterbij de patiënt te komen. Het zet je meer in de luistermodus dan in de vertelmodus. Als de patiënt ziet dat het je interesseert, krijg je meer informatie op tafel.” – Arts die deelnam aan het Time-out project

Tachtig zorgverleners

Zorgteams uit elf ziekenhuizen deden mee aan het project. De eerste fase omvatte zes ziekenhuizen en was gericht op chirurgie. In de tweede fase deden vijf ziekenhuizen mee, hierbij ging het om systemische therapie. In totaal gaat het om bijna tachtig zorgverleners. Verbeteren van de toepassing van Samen Beslissen, dat was het belangrijkste doel van dit project. Nu het is afgerond, zien we na meting dat alle teams vooruit zijn gegaan in de toepassing van gedeelde besluitvorming in de gesprekken. Een prachtig resultaat van het project én van onze belangenbehartiging!

In de nieuwsbrief van het Time-out project lees je meer over de resultaten van de eerste fase van het project.

Voor zorgverleners

Beslis jij al samen met je patiënt en wil je reflectie op jouw manier van Samen Beslissen? Of zoek je juist verdieping? Doe mee aan een nieuw onderzoek waarbij je een korte leermodule ‘Beter Samen Beslissen’ doorloopt. Je krijgt toegang tot de e-learning, feedback op opnames van drie van je consulten en coaching. Ook als je niet wilt meedoen aan dit onderzoek, maar wel benieuwd bent naar jouw Samen Beslissen score, dan kun je contact opnemen. Geïnteresseerd? Mail dan naar schuurman@borstkanker.nl.

Wil jij als patiënt weten hoe je Samen Beslissen in de praktijk doet?

Om patiënten te ondersteunen bij het maken van een weloverwogen keuze delen we tips en informatie. Bekijk de informatie op onze website of download onze patiëntenfolder Samen Beslissen. Ook dragen we bij aan de ontwikkeling van goede keuzehulpen en het vindbaar maken daarvan via ons Overzicht online ondersteuning.

BVN logo
Borstkankervereniging Nederland

Lees het laatste nieuws van Borstkankervereniging Nederland in het nieuwsoverzicht.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!