Zorgverleners verbeteren fors op Samen Beslissen

Voor mensen die de diagnose borstkanker krijgen, zijn er vaak verschillende behandelopties. Wat is de beste? Daar neem je samen met je arts een besluit over. De arts bekijkt wat voor de soort borstkanker de beste behandeling is en de patiënt onderzoekt bijvoorbeeld wat de impact van een behandeling is op haar of zijn leven. In het praktijkgerichte Time-out project, waarbij Borstkankervereniging Nederland samen met NFK betrokken was, ontdekten en leerden zorgverleners hoe zij de patiënt beter betrekken bij het maken van beslissingen over de voor hen beste behandeling. Met succes: uit onderzoek blijkt dat Samen Beslissen in de spreekkamer flink is verbeterd.

“Sommigen vinden het heel eng om te beslissen of te kiezen. Dus heel veel mensen vragen: wat zou jij doen. Dan zeg ik: ik moet er niet mee leven, denk na over hoe je in het leven staat; we hebben tijd om na te denken, we komen er vast uit.” – Arts die deelnam aan het Time-out project

Uit onderzoek blijkt dat borstkankerpatiënten die samen met hun arts een weloverwogen beslissing nemen over een behandeling, beter kunnen leven met de gevolgen ervan. Naar Samen Beslissen is onder patiënten veel vraag, zo blijkt uit onze B-force uitvraag; 88 procent van de borstkankerpatiënten gaf aan hier behoefte aan te hebben gehad. Er ligt een taak bij patiënten om bij hun zorgverlener(s) aan te geven dat ze willen meebeslissen over wat hen aangaat, maar ook bij zorgverleners. Het Time-out-project trainde zorgverleners hierin.

Tachtig zorgverleners

Zorgteams uit elf ziekenhuizen deden mee aan het project. De eerste fase omvatte zes ziekenhuizen en was gericht op chirurgie. In de tweede fase deden vijf ziekenhuizen mee, hierbij ging het om systemische therapie. In totaal gaat het om bijna tachtig zorgverleners. Verbeteren van de toepassing van Samen Beslissen, dat was het belangrijkste doel van dit project. Nu het is afgerond, zien we na meting dat alle teams vooruit zijn gegaan in de toepassing van gedeelde besluitvorming in de gesprekken. Een prachtig resultaat van het project én van onze belangenbehartiging! In september 2020 won Borstkankervereniging Nederland de PGOsupport impactprijs voor dit project.

In de nieuwsbrief die ter afsluiting van het Time-out project werd gemaakt lees je meer over de resultatenOok gaat het artikel in Oxford Academic uitgebreid in op de resultaten van de eerste fase.

“In het verleden luisterde je natuurlijk ook wel naar patiënten en dan dacht je dat je het wel begreep. Deze methode helpt je om dichterbij de patiënt te komen. Het zet je meer in de luistermodus dan in de vertelmodus. Als de patiënt ziet dat het je interesseert, krijg je meer informatie op tafel.” – Arts die deelnam aan het Time-out project

Nieuw project

Beslis jij al samen met je patiënt en wil je reflectie op jouw manier van Samen Beslissen? Of zoek je juist verdieping? Doe mee aan een nieuw onderzoek waarbij je een korte leermodule ‘Beter Samen Beslissen’ doorloopt. Je krijgt toegang tot de e-learning, feedback op opnames van drie van je consulten en coaching. Ook als je niet wil meedoen aan dit onderzoek, maar wel benieuwd bent naar jouw Samen Beslissen score of andere informatie en inspiratie op dit gebied wil, kun je contact opnemen. Geïnteresseerd? Mail dan naar Maaike Schuurman.

Handige tools bij Samen Beslissen

 

Waar je als zorgverlener ook staat in je carrière, (door)ontwikkeling op het toepassen van Samen Beslissen is waardevol en sluit aan bij een landelijke beweging die niet meer te stoppen is. Om dit (nog) meer onderdeel te maken van je dagelijks werk, biedt BVN vier tools die stevig houvast bieden:

1. Er zijn veel manieren waarop je aan de slag kunt om jouw Samen Beslissen-vaardigheden (verder) te ontwikkelen. Borstkankervereniging Nederland (BVN) ondersteunt je hierin. In onze position paper nemen we je mee in de voordelen van Samen Beslissen en de verschillende mogelijkheden die wij bieden.

2. Het zakkaartje Samen Beslissen concretiseert de stappen van Samen Beslissen en geeft voorbeeldvragen en zinnen die je kunt gebruiken in je gesprek met de patiënt.

3. Overzicht met ‘Rake vragen’. Deze vragen die je aan je patiënt kunt stellen helpen jou om je een beter beeld te vormen van de mens achter de tumor. Wat is dat voor een persoon, wat is zijn of haar leefsituatie en wat is voor hem of haar belangrijk in het leven?

4. Mini e-learning. Wij verzamelden voor jou inspiratie, informatie, tips en tools. Jij kiest welke onderwerpen je aanspreken. Op een interactieve manier vul je zo jouw Samen Beslissen rugzak met de kennis waar jij behoefte aan hebt.

 

Jouw patiënten ondersteunen bij Samen Beslissen

 

Om patiënten te ondersteunen bij het maken van een weloverwogen keuze delen we tips en informatie. We bieden veel informatie over behandelingen en nazorg op onze website, ook is onze patiëntenfolder Samen Beslissen te downloaden. Daarnaast dragen we bij aan de ontwikkeling van goede keuzehulpen en het vindbaar maken daarvan via ons Overzicht online ondersteuning.

Steun
Pagina

Steun ons

Draag je Borstkankervereniging Nederland een warm hart toe? En wil je ons steunen? Dat kan. We zijn met alle vormen van hulp enorm blij!